Co na grilla zamiast mięsa? Postawcie na warzywa!
Na początek warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przede wszystkim o dobrym rozgrzaniu grilla i skropieniu warzyw oliwą – dzięki temu nie będą przywierać do rusztu. Nie zapominajmy też o marynacie, która nada warzywom bogatszego smaku. Bardziej miękkie warzywa, takie jak pomidory, najlepiej marynować tylko przez 10 do 15 minut, a te twardsze, jak brukselki czy szparagi, można marynować przez godzinę lub dłużej.
Jakie warzywa wrzucić w weekend grilla?
1. Kalafior
Kalafiora można przygotować na tysiąc sposobów, ale gwarantujemy, że grillowanie przypadnie wam do gustu. Na grillu najlepiej sprawdzą się kalafiorowe steki. Aby je przyrządzić, należy pokroić w plastry główkę kalafiora, zamarynować wedle upodobań i grillować przez około 5 minut z każdej ze stron.
Steki dobrze smakują z sosem na bazie tahini i posypane granatem, z salsą verde albo z sosem z niebieskiego sera pleśniowego.
2. Sałata
Sałata z grilla? Dziwny pomysł. Ale zapewniamy, że z rusztu smakuje wyśmienicie. Wystarczy przeciąć główkę sałaty (najlepiej rzymskiej) wzdłuż na pół, posmarować oliwą, doprawić i grillować przez dwie minuty z każdej strony. Zewnętrzne liście lekko się przypalą, a wewnętrzne nadal będą chrupiące i pyszne.
Grillowana sałata będzie świetnym dodatkiem do wegeburgerów, ale też dobrym daniem samym w sobie. Wystarczy, że dodacie do niej ulubiony dressing i sypniecie prażonymi orzechami.
3. Szparagi
Ze szparagami najlepiej obejść się w najłatwiejszy i najszybszy sposób. Po prostu skropić je oliwą z oliwek, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i rozłożyć na ruszcie. Szparagi są wytrzymałe, więc można je zamarynować nawet kilka godzin przed samym grillowaniem. Nie ma także potrzeby grillowania ich na folii, a wystarczy umieścić je bezpośrednio na ruszcie i grillować od 6 do 10 minut, w zależności od grubości.
A jeśli zostanie nam trochę zgrillowanych szparagów, śmiało możemy dodać je następnego dnia do kanapki, frittaty czy sałatki.
4. Bakłażan
Delikatny i soczysty w środku, z lekko zwęglonymi brzegami. Grillowany bakłażan z ziołami i czosnkiem już sam w sobie jest smaczny. Jednak po zgrillowaniu można podać go w towarzystwie sałatki z kuskusu ze świeżą natką pietruszki i miętą lub z odrobiną pesto albo pokruszonym serem feta. Świetnie smakuje również z grillowanymi pomidorami.
Pamiętajmy o posoleniu go przed wrzuceniem na ruszt, by nie był gorzki.
5. Brukselka
Jeśli do tej pory sądziliście, że nie lubicie brukselki, poczekajcie, aż wrzucicie ją na grilla.
Brukselkę najlepiej przeciąć wzdłuż na pół, skropić oliwą, solą i pieprzem, i grillować nadzianą na patyczki do szaszłyków. Jeśli zamierzacie używać drewnianych wykałaczek, uprzednio namoczcie je w wodzie, aby się nie podpaliły. Do brukselki dobrze pasuje marynata z miodu, octu balsamicznego, musztardy francuskiej i suszonych płatków chili.
Tekst: MM