’1991′, smak, który pamięta. Ten album kulinarny pachnie dzieciństwem. Pokochacie go!
Nie wszystkie podróże zaczynają się na lotnisku. Niektóre w kuchni. Właśnie tam wraca Mariusz Mac, twórca marek Aloha From Deer i Lekko, przedsiębiorca i kreator trendów, który tym razem debiutuje jako autor kulinarny. Jego książka '1991′ to nie tylko zbiór przepisów, ale emocjonalny album o dorastaniu, bliskości i jedzeniu, które łączy pokolenia.
– To wspomnienia zapisane w tłuszczu na palcach i w zapachu, który nigdy nie znika z kuchni – mówi autor.
– Gotowanie to nie czynność. To instynkt. Sposób, w jaki uczymy się świata, ludzi i siebie nawzajem – dodaje Mariusz.


Powrót do smaku, który zna się na pamięć
Na 272 stronach 1991 znajdziemy 107 autorskich receptur, które pachną domem, ale mają nowoczesny sznyt. Miękkie kluski z masłem, pomidorowa z poniedziałku, bigos z kaflowego pieca u babci klasyki, które każdy zna, tu zyskują nową formę. Nie ma w nich nostalgii z lamusa, jest raczej współczesna czułość: gotowanie z pamięci, ale z nowym wyczuciem formy i techniki.
Każda strona jest starannie zaprojektowana 150 gramów papieru na kartkę, ponad 200 fotografii, stylizacje Karly Gruszeckiej, set design Dastina Porazińskiego i produkcja Warsaw Food Studio. To książka, którą się ogląda, dotyka i gotuje z niej z przyjemnością.
Album, który pachnie wspomnieniami
– Smak to nie gramatura, tylko pamięć – pisze Mac we wstępie. 1991 to jego osobisty rok graniczny, czas dzieciństwa, smaków z rodzinnej kuchni i wspólnego stołu. To opowieść o świecie, który wraca w każdym łyku rosołu czy porcji klusek na maśle. Książka już przed premierą stała się bestsellerem i sprzedała się w ponad 5000 egzemplarzy w preorderze, zanim trafiła do drukarni. To dowód, że w czasach diet, trendów i kulinarnych spektakli wciąż tęsknimy za czymś prostym: za smakiem, który koi.

Gotowanie jako emocja
– Jedzenie to nie przepis, tylko gest – mówi Mac. I w jego książce to widać. 1991 nie jest zbiorem dań do odtworzenia, ale zaproszeniem, by uruchomić pamięć o ludziach, zapachach i chwilach, które tworzą dom. Bo powrót do dzieciństwa nie musi być podróżą w czasie. Czasem wystarczy miska gorącej zupy.
Sprawdźcie z nami kilka przepisów Maca idealnych na jesienną chandrę. Przed Wami kluski w wybitnym wydaniu, z kiełbasą lub z cukinią.

’1991′ – Mariusz Mac
272 strony, 107 przepisów, ponad 200 fotografii
Dostępna na: www.mariuszmac.pl