Crossushi – nowy hit jedzeniowy dla fanów sushi, którzy nie lubią jeść pałeczkami
Dla fanów sushi, którzy nie lubią korzystać z pałeczek, wymyślono już Sushi Tacos. Jednak inna forma podania tego dania, którą na Instagramie spopularyzowała piekarnia Mr.Holmes Bakehouse z San Francisco, może okazać się jeszcze ciekawszą propozycją lunchową dla fanów japońskiej kuchni.
Crossushi to hybryda jedzeniowa, która łączy w sobie klasycznego francuskiego croissanta wypełnionego rollem z łososiem, marynowanym imbirem i odrobiną wasabi.
Przysmak podawany jest z sosem sojowym, w którym możemy go zamoczyć. Łosoś w środku nie jest jednak surową rybą, jak w tradycyjnym sushi, ponieważ zapiekany jest w środku ciasta. Jakkolwiek dziwnie nie brzmiałaby ta propozycja, bardzo szybko zyskała wielu fanów i jest coraz częściej podawana przez kawiarnie na całym świecie.
tekst: DS