Fungoterapia, czyli grzyby, które warto dodać do codziennej diety

Ze względu na właściwości lecznicze grzyby już setki lat temu znalazły zastosowanie w medycynie naturalnej.
.get_the_title().

Fungoterapia (inaczej mykoterapia) to forma terapii popularna w medycynie naturalnej, która skupia się na dobroczynnym działaniu grzybów na nasz organizm. Obecnie ponad 700 gatunków grzybów wykazuje działanie prozdrowotne. Wiele z nich pozyskuje się w naturalny sposób, głównie z Dalekiego Wschodu.

Cztery rodzaje grzybów: Changa, Cordyceps, Lion’s Mane i Reishi pochodzą właśnie stamtąd i warto dodać je do swojej codziennej diety.

Najprawdopodobniej znajdziecie je w sklepach ze zdrową żywnością w postaci sproszkowanej lub jako suplementy.

Chaga

źródło: mycomedica.pl

Chaga (lub czaga), znana ze swoich naturalnych mocy wzmacniających odporność, jest uważana za silny przeciwutleniacz, który działa w walce z bakteriami, wirusami i chorobami zapalnymi. Chaga jest wyjątkowa, ponieważ działa jako regulator układu odpornościowego, więc nie tylko stymuluje odpowiedź immunologiczną przeciwko patogenom, ale może również zwalczać nadreaktywną odpowiedź immunologiczną, która jest przyczyną wielu chorób. Ta cecha zachęciła niektórych lekarzy i naukowców do wykorzystania Chagi jako uzupełniającego leczenia pacjentów poddawanych chemioterapii w celu zmniejszenia negatywnych skutków ubocznych.

Ponadto wykazano, że specyficzne właściwości przeciwutleniające grzyba wspierają regulację cholesterolu i ciśnienia krwi.

Cordyceps

Potrzebujecie zastrzyku energii?

Postawcie na grzyby Cordyceps, które w naturalny sposób zwiększają poziom energii. Są też powiązane ze wzrostem lepszych wyników w sporcie.

Ich zwolennicy twierdzą również, że zwiększają one odporność, chronią przed stresem oksydacyjnym wywołanym wolnymi rodnikami, zwiększają pojemności płuc i spowalniają uczucie zmęczenia wywołanego wysiłkiem fizycznym.

Soplówka jeżowata (Lion’s Mane)

Ci, którzy chcą wspomóc swoją pamięć, powinni wybrać soplówkę jeżowatą. Lion’s Mane, zwana też po polsku „lwią grzywą” albo soplówką jeżowatą, to smaczny, jadalny grzyb, wywodzący się z terenów Azji i Ameryki Północnej.

W Chinach i Japonii jest uznawany za ekskluzywny przysmak. W Europie dopiero zyskuje popularność jako grzyb medyczny.

Badania wykazały, że poprawia zdolności poznawcze poprzez swoje funkcje neuroregeneracyjne. Badania przeprowadzone na osobach cierpiących na różne formy łagodnego upośledzenia funkcji poznawczych wykazały, że były one w stanie funkcjonować na wyższym poziomie już po 30 dniach od spożywania grzybów. Grzyb wpływa również na poprawę nastroju i służy jako środek przeciwdepresyjny. Soplówka uznana została za superfood, ponieważ wpływając na system odpornościowy, może dostarczać wiele korzyści zdrowotnych.

Reishi

źródło: muscle-zone.pl

Jeden z najczęściej używanych grzybów w medycynie chińskiej. Reishi to uzdrawiający grzyb, szczególnie korzystny dla zdrowia płuc i wątroby, może być również stosowany jako wspomagacz nastroju. Reishi jest obecnie uprawiany na całym świecie i dostępny w różnych formach, od kapsułek i płynnych ekstraktów aż po kawę z jego dodatkiem, które można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Jednak warto dodać, że na pewno nie jest to smak, który będzie wszystkim odpowiadać.

Uważa się, że ten gatunek grzyba zapewnia długowieczność, wzmacniając układ odpornościowy i wykazując właściwości przeciwnowotworowe.

Nie bez powodu jego chińską nazwę tłumaczy się jako „grzyb nieśmiertelności”. Podobnie jak chaga, reishi pomaga również regulować układ odpornościowy i obniża ciśnienie krwi, co czyni go kolejnym obiecującym kandydatem pomocnym w walce z rakiem. Reishi reguluje układ hormonalny i obniża poziom kortyzolu, co prowadzi do lepszego i głębszego snu. Po długim, stresującym dniu w pracy może okazać się ukojeniem dla organizmu.

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE