Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

5 bistro w Polsce, w których zjecie wykwintnie, ale niedrogo (jak na fine dining)

Bistronomia, która łączy doskonałą kuchnię fine diningowych restauracji z luźną atmosferą nawiązującą do klasycznych francuskich bistro, zyskuje coraz większą popularność.
.get_the_title().

Dopracowane pod każdym względem koncepty, często zachwycające także designem wnętrz, powinnym przyciągnąć uwagę wszystkich poszukujących ciekawych i bezpretensjonalnych doświadczeń restauracyjnych. Razem z Samsungiem przygotowaliśmy listę 5 wartych polecenia wykwintnych miejsc bez białych obrusów w naszym kraju.

1. Kieliszki na Hożej i Kieliszki na Próżnej, Warszawa

Kieliszki na Próźnej

Siostrzane restauracje należące do Beaty Gawędy-Pawełek i Pawła Demianiuka łączy koncept 'wine kitchen’ – miejsca, w którym pierwsze skrzypce gra wino. Tu wszystkie pozycje z imponującego portfolio win możecie spróbować na kieliszki dzięki rewolucyjnemu systemowi, który pozwala na nalanie dowolnej małej porcji wina bez otwierania całej butelki. Kieliszki są jednym z niewielu miejsc, które pracują ze specjalnie zaprojektowanymi do tego celu otwieraczami.

Kuchnia obu miejsc bazuje natomiast na polskiej tradycji w nowoczesnym i minimalistycznym wydaniu.

Na próżno szukać tu pianek i wymyślnych form, menu Kieliszków zaskoczy was za to 3-4 składnikowymi daniami, które świetną jakością produktu i przyrządzenia podbiją podniebienia. Zwłaszcza w towarzystwie doskonale dobranego pod danie wina lub po prostu wasze gusta, o co zadba bezbłędna obsługa, która zna się na rzeczy.

Talerzyki

Najlepszą i bardzo rozsądną cenowo opcją, by spróbować kulinarnych rewelacji z kuchni Kieliszków jest część menu nazwana 'Talerzykami’. To zmieniające się kompozycje małych dań idealnych pod degustowanie tutejszych win.

W tygodniu między godziną 15 a 17 talerzyki dla dwóch osób i dwa kieliszki wina kosztują tu jedynie 79 zł!

Normalnie ceny talerzyków nie przekraczają 10 zł, a przystawek – większych i równie zróżnicowanych – 40 zł. Jeśli szukacie miejsca z przyjemnym, restauracyjnym gwarem, wybierzcie Próżną. Bardziej kameralną atmosferę zapewni natomiast lokal na ulicy Hożej.

2. Dinette, Wrocław

Dinette, fot. PION

Zachwycające od wejścia bistro Dinette projektu BUCK.studio to perełka na kulinarnej mapie Wrocławia. Miejsce idealne na każdą porę dnia – tutejsza kuchnia to zarówno tradycyjne jak i autorskie śniadania (podawane do godz. 12), którym towarzyszy wypiekany na miejscu według tradycyjnych receptur chleb na zakwasie. Ciekawa jest też codzienna oferta lunchowa oraz idealne menu wieczorne – zarówno na kolację jak i wyjście na drinka i przekąskę.

Dinette poza winem stawia także na koktajle, klasyczne jak i bazujące na sezonowych smakach, a ofertę barową uzupełnia menu talerzyków, których cena nie przekracza 30 zł (nie licząc ostryg).

Dinette, fot. PION

Menu Dinette, któremu w kuchni szefuje Paweł Bieganowski, to współczesna kuchnia międzynarodowa w krótkich, sezonowych odsłonach. Zmieniające się co kilka tygodni pozycje to świetna propozycja na odkrywanie smaków, która w połączeniu z unikatowym wnętrzem sprawia, że chce się tu wracać.

3. Dancing Anchor, Gdańsk

Dancing Anchor

Dancing Anchor w gdańskim hotelu Puro, podobnie jak poprzednie miejsca, wpisuje się w koncept bistronomii autorską i uczciwą kuchnią, która bazuje na jakościowych produktach, bezpretensjonalną atmosferą i świetnym, intrygującym designem autorstwa londyńskiego studia DeSalles Flint z marynistycznymi motywami. Dodatkowo, to miejsce z otwartą kuchnią, która pozwala na podglądanie pracy szefa kuchni Marcina Małeckiego i jego zespołu.

Cały koncept Dancing Anchor wspaniale burzy także mit związany z restauracjami hotelowymi – drogimi i ze sztywniacką atmosferą.

Zamiast tego, tu czeka na was otwarta i przyjazna obsługa, a także ciekawa oferta pozakulinarna, np. wieczory z DJ’ami z Wielkiej Brytanii.

Dancing Anchor

A co w menu? 'Smaki, które znasz w wersjach, które Cię zaskoczą’, jak komunikuje sama restauracja. Połową sukcesu docenianych kuchni jest zawsze jakość składników. Podstawą menu Dancing Anchor są najlepsze produkty od zaufanych dostawców a tutejsze owoce morza, ryby i mięsa w nowoczesnej interpretacji powinny zaspokoić kulinarne pragnienia i zmysły wybrednych smakoszy.

4. AleWino, Warszawa

Nie ma warszawskiej bistronomii bez AleWino – restauracji, wine baru i sklepu na dziedzińcu zabytkowego domu Józefa Ignacego Kraszewskiego w sercu miasta przy ul. Mokotowskiej 48. To miejsce również bazuje na prostym koncepcie łączenia wina z wyśmienitym jedzeniem, doskonałą obsługą i swobodną atmosferą. I z sukcesem wprowadza go w restauracyjne życie miasta już od wielu lat.

AleWino

W AleWino za jakością win, których wybór jest naprawdę szeroki, stoją wyselekcjonowane winnice, często młodzi winiarze, producenci i pasjonaci trunku. Za jakością tutejszej kuchni stoi natomiast szef kuchni Sebastian Wełpa. Jego kuchnia to sezonowe autorskie propozycje w rozsądnych cenach. Połączenie tego, co na talerzu z tym, co w kieliszku, w AleWino z pewnością zagwarantuje wam niezapomniane doświadczenia kulinarne.

5. Talerzyki, Warszawa

To bistro jest jeszcze przed oficjalnym otwarciem, które ma mieć miejsce za tydzień, ale już dziś polecamy mieć na nie oko bo doskonale wpisuje się w kategorię.

Talerzyki to nowy lokal Marcina Kocha, twórcy udanego Bazaru Kocha na warszawskiej ulicy Mokotowskiej.

Sąsiadujące przez ścianę restauracje odróżniać będzie jednak koncept. Oferta Talerzyków, zgodnie z nazwą i w podobieństwie do wcześniej opisanych konceptów, skupiać się będzie wokół mniejszych dań serwowanych na, zgadliście talerzykach, które co ciekawe restauracja kolekcjonuje od gości. Na Facebooku miejsca można podglądać pierwsze efekty testów – na zdjęciu powyżej gołąbek, który ma znaleźć się w pierwszym menu bistro.

Innowacyjność najlepszych szefów kuchni inspiruje nie tylko fanów kulinariów na świecie, ale też marki do tworzenia coraz ciekawszych i zaawansowanych technologicznie rozwiązań. Linia Samsung Chef Collection to pierwsza kolekcja urządzeń kuchennych Samsung, stworzona przy współpracy ze znanymi szefami kuchni.

Samsung Club des Chefs to grono wyróżnionych gwiazdkami Michelin mistrzów kuchni z całego świata.

Samsung zaprosił ich do współtworzenia urządzeń kuchennych nowej generacji, by rozbudzić pasję gotowania w każdym użytkowniku. Od momentu powołania Club des Chefs w 2013 roku zaproszeni kucharze dzielą się swoim zapałem, doświadczeniem i radami, dzięki którym Samsung tworzy coraz to lepsze produkty.

FOODIE