Gdzie iść na Fine Dining Week w Warszawie? Sprawdźcie już teraz!
Zanim oddacie się przeglądaniu spisu rekomendowanych przez nas lokali, szybko przypomnimy zasady brania udziału w wydarzeniu. Rezerwacji dokonuje się online na stronie internetowej Fine Dining Week, gdzie w cenie 129 zł dostaniecie set degustacyjny pięciu wyjątkowych dań, przygotowanych na tę okazję specjalnie przez najlepszych szefów kuchni. Tradycyjnie już wydarzeniu przyświeca filozofia używania sezonowych i lokalnych produktów przy komponowaniu menu.
Dzięki systemowi wcześniejszych rezerwacji załoga ma szansę lepszego zarządzania dostawą produktów, gotując zgodnie z ideą less waste. To kontynuacja hasła #SzanujJedzenie, które pierwszy raz pojawiło się z okazji zimowej edycji Fine Dining Week podczas wizyty Massimo Bottury w Polsce.
Skoro już wiecie, o co chodzi, to zapraszamy na przegląd najlepszych adresów z warszawskiej listy Fine Dining Week!
1. Amber Room
Jedna z pierwszych restauracji fine diningowych w Warszawie, zatem to miejsce z historią, dla miłośników tradycji. Ulokowane w przepięknym Pałacu Sobańskich w Alejach Ujazdowskich, zachwyci szczególnie miłośników klasycznych ogrodów.
Nie ma przecież nic lepszego, niż przepyszne jedzenie na świeżym powietrzu.
W kuchni dominują polskie smaki, lekko podkręcone inspiracjami śródziemnomorskimi. Jeśli chcecie zabrać kogoś na bardzo elegancki obiad czy kolację, polujcie na rezerwacje Fine Dining Week właśnie pod tym adresem.
2. Kanapa
Kuchnia ukraińska nie cieszy się w Polsce specjalną renomą, a niesłusznie – w końcu to kawior, ostrygi, zmyślnie wykorzystane podroby i fantastyczne pierogi. Oczywiście na Narbutta każde z tych dań podniesione jest do rangi małego dzieła sztuki, nie bójcie się zatem przaśnego klimatu. Kanapa stacjonuje w dwupiętrowej kamienicy z lat 30. na Starym Mokotowie, urządzonej w stylu właściwym klimatowi międzywojennemu.
To świetne miejsce na rodzinne posiedzenie, zwłaszcza z udziałem dziadków i babć.
Potrawy z Fine Dining Week nie tylko pobudzą wspomnienia, ale otworzą też perspektywy na nowe, nietypowe smaki.
3. Concept13
Wychodzimy z zabytkowych przestrzeni, by przenieść się na sam szczyt nowoczesnego budynku Vitkac na rogu Brackiej i Alei Jerozolimskich. Z piątego piętra rozciąga się zapierająca dech w piersiach panorama Warszawy, którą polecamy podziwiać w oczekiwaniu na dania. A te także mogą zwalić was z nóg, bo szef kuchni Rabie Aded Alsalam, uczeń Dariusza Barańskiego, odważnie sięga do inspiracji azjatyckich i bliskowschodnich.
Na talerzu znajdziecie więc harmonię smaku z całego świata.
Jeśli do Conceptu13 planowaliście się wybrać od dawna, to nadchodzący festiwal jest dobrą okazją, by w końcu zamiar zrealizować.
4. Kieliszki na Próżnej, Kieliszki na Hożej
Te siostrzane miejsca łączy miłość do wina i umiejętny food pairing. Wybierając się tu z okazji festiwalu, koniecznie rozważcie skorzystanie z usług sommeliera, bo wpaść do Kieliszków i tylko zjeść to prawdziwy grzech. Obie lokalizacje zostały wyróżnione w poradniku Michelina ze względu na potrawy nieprzekombinowane smakowo, ale przygotowane z użyciem najwyższej jakości składników.
Po raz kolejny okazuje się, że w prostocie drzemie ogromna siła.
Polecamy zatem Kieliszki wielbicielom wina i lokalnych produktów. Wpadnijcie na Hożą, Próżną albo… pod oba adresy, by mieć porównanie!
Jeśli uwielbiacie sushi, koniecznie zapiszcie odwiedziny w Mizu jako priorytet w waszych kalendarzach. W tej loftowej przestrzeni w sercu Żoliborza poznacie smak rewelacyjnej jakości ryb i owoców morza, umiejętnie skomponowanych z japońskimi dodatkami, takimi jak yuzu, grzyby enoki czy shichimi tōgarashi. Nie słyszeliśmy jeszcze o nikim, kto wyszedłby z Mizu niezadowolony – może jedynie z faktu, że dość wysokie (choć całkiem uzasadnione jakością) ceny w karcie regularnej nie pozwalają na częstsze odwiedziny. Wiecie już zatem co macie robić – odpalajcie kalendarz Fine Dining Week i rezerwujcie stolik w Mizu, zanim miejsca się rozejdą!
Festiwal rozpocznie się 28 sierpnia i potrwa do 11 września 2019 roku Macie więc całe dwa tygodnie, by odwiedzić polecane przez nas miejsca, ale spieszcie się z rezerwacjami – jesteśmy pewni, że powyższe adresy rozejdą się jak ciepłe, fine diningowe bułeczki!
Tekst: KG
Zdjęcia: materiały prasowe Fine Dining Week