Księżycowe mleko uratuje nieprzespane noce i już stało się hitem na Instagramie. Sprawdźcie, jak prosto je zrobić
Korzenie księżycowego mleka sięgają tradycji ajurwedyjskiej, która rozwinęła się w starożytności. Wierzono wtedy, że jest najlepszą receptą na dobry i spokojny sen, ponieważ wycisza i uspokaja. Moon milk, czyli księżycowe mleko, przeżywa teraz renesans popularności i wszyscy chcą go spróbować. Podstawowy przepis bazuje na mleku (może być również roślinne), miodzie oraz naturalnych, aromatycznych przyprawach (kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, kardamon).
Konieczny jest jeszcze jeden składnik – ashwagandha, czyli ziołowy lek o wszechstronnym działaniu.
Ashwagandha zaliczana jest do roślin adaptogennych, które pozytywnie wpływają na stan naszego organizmu, łagodząc stres i uczucie zmęczenia. Jej korzeń możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Mając wszystkie wspomniane składniki, możecie przygotować księżycowe mleko w domu. Oto przepis:
szklanka dowolnego mleka
łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
goździk
1/2 łyżeczki ashwagandhy
szczypta czarnego pieprzu
szczypta kardamonu
Mleko podgrzać i dodać do niego wszystkie pozostałe składniki, dobrze wymieszać.
Jednak jeśli chcecie, aby wasze księżycowe mleko miało jeszcze ten piękny, pastelowy kolor, będziecie potrzebowali odrobiny sproszkowanej matchy, spiruliny, kurkumy, suszonych płatków róż, hibiskusa bądź lawendy. Wystarczy dodać je do mleka i również dobrze wymieszać.
Tak naprawdę wariacji na temat samego smaku, jak i wyglądu moon milk jest całe mnóstwo.
Mając wodę różaną, zrobicie różany moon milk. Marzy się wam czekoladowy napój? Dodajcie karob lub kakao.
Mleko możecie też spienić i przybrać suszonymi płatkami kwiatów. Wszystko zależy od was!
Tekst: Marta Mankiewicz
Zdjęcie główne: @selroti_kunal