5 zdrowych przepisów na parze w sam raz na jesień!
Wspólnie z marką Siemens zebraliścmy dla was proste przepisy do przygotowania na parze w sam raz na jesień. Nie zabrakło klasyków kuchni regionalnej, jak np pampuchy do których zawsze warto wrócić. Delikatne drożdżowe bułeczki, które potrzebują jedynie 10 min na parze przeniosą was w czasie do dzieciństwa. A co powiecie na zupę dyniową? W końcu sezon na dynię w pełni. Więcej zdrowych przepisów znajdziecie tutaj.
Dlaczego warto gotować na parze? Gorąca para chroni aromat, witaminy i minerały zawarte w jedzeniu, a jednocześnie zachowuje naturalny wygląd warzyw i potraw.
Para szybko podgrzewa wcześniej przygotowane warzywa, zachowując ich kruchość i aromat. Piekarniki parowe z funkcją pieczenia i parowary marki Siemens takie jak najnowszy piekarnik iQ700 umożliwiają gotowanie w delikatny i naturalny sposób.
1. Gołąbki na parze
Gdy temperatury spadają, nabieramy ochoty na znane nam z dzieciństwa smaki. A czy jest coś bardziej swojskiego niż domowe gołąbki? Zamiast tradycyjnego gotowania czy pieczenia, możecie je przyrządzić na parze, dzięki czemu będą znacznie delikatniejsze, a liście kapusty zachowają przyjemną kruchość. Kupujcie zatem kapustę włoską i zawijajcie w nią mięso mielone z ryżem, albo w opcji wege – kaszę z drobno posiekanymi pieczarkami i przesmażoną na złoto cebulką. Korzystając z sezonu na grzyby, można pokusić się o farsz z dodatkiem kurek czy podgrzybków.
Zawijasy zostawcie w parowarze na około 60 minut, a w tym czasie przygotujcie sos pomidorowy do podania.
Jeśli macie wątpliwości, możecie skorzystać z pomocy. W przypadku piekarników z parowarami Siemens wystarczy wprowadzić rodzaj potrawy oraz wagę, a dzięki funkcji cookCotrol Plus piekarnik automatycznie dobierze najlepszy sposób grzania, właściwą temperaturę i czas trwania cyklu.
2. Dynia hokkaido na parze
Czy jest warzywo, które bardziej kojarzy się z jesienią niż dynia? To zdecydowanie królowa stołów o tej porze roku. Cudownie smakuje przyrządzona na parze, a przy tym zachowuje zdecydowanie więcej właściwości odżywczych, niż gotowana we wrzątku czy podsmażana. Miąższ tak przygotowanej dyni znacznie łatwiej będzie oddzielić od twardej skórki.
Następnie proponujemy zmiksować go z bulionem warzywnym, dodać imbir, czosnek i odrobinę kurkumy i wypić kubek gorącej zupy dyniowej, która odgoni wszystkie jesienne smutki.
Całość operacji zajmie wam jakieś pół godziny – właściwie tyle, ile przygotowanie samej dyni w parowarze.
3. Biała ryba na parze
Klasyka gatunku dań na parze. Szybkie, zdrowe i pożywne, a przede wszystkim smaczne. Nie ma tu za dużej filozofii, wystarczy wybrać ulubioną rybę (polecamy zwłaszcza te słodkowodne – pstrąga lub okonia), doprawić cytryną, solą, pieprzem i czosnkiem, ułożyć w całości lub same filety w urządzeniu i odczekać od kwadransa do 20 minut. Znakomitym towarzyszem ryby są parowane warzywa – pomyślcie o różyczkach brokułów, cukinii albo dosłownie chwilkę sparowanych liściach baby szpinaku.
Termosonda Plus i bakeSensor w piekarnikach parowych Siemens wykryje dokładnie ten moment, w którym twoja potrawa jest gotowa.
Rybę możesz gotować na parze, piec przy użyciu termoobiegu lub zastosować obie techniki jednocześnie — piekarniki z parowarami fullSteam marki Siemens oferują odpowiednią metodę przygotowania każdego dania.
4. Kopytka z parowaru
Włoskie gnocchi chwalimy, o własnych kopytkach zapominamy. Żeby uwielbiane w dzieciństwie kluseczki były jeszcze delikatniejsze, można je przyrządzić w parowarze. Ten sposób oszczędzi nam dodatkowo żmudnego wyławiania kopytek z wrzątku i zminimalizuje ryzyko, że ugotują się nierównomiernie. Wystarczy, że zagnieciecie ciasto z połowy szklanki mąki pszennej, 2 łyżek stołowych mąki ziemniaczanej, pół kilograma ugotowanych, ugniecionych i ostudzonych ziemniaków i jednego jajka. Sól i pieprz do smaku.
Polecamy też dodatek drobno posiekanego koperku – nada kluskom pięknego koloru!
Do 10 minut obiad powinien być gotowy, a wy macie czas, by szybko podsmażyć boczek lub w wersji wege – kurki z cebulką jako dodatek!
5. Pampuchy
Na sam koniec prawdziwie sentymentalna opcja – pampuchy lub inaczej buchty drożdżowe. Skoro poranki coraz chłodniejsze i ciemniejsze, zróbcie sobie przyjemność na śniadanie i zjedzcie taką ciepłą, arcydelikatną bułeczkę, najlepiej z dodatkiem ulubionych powideł śliwkowych.
Buchty wymagają trochę przygotowania, ale efekt wart jest zachodu.
Najpierw odstawcie drożdże do wyrośnięcia (30 g świeżych drożdży zalanych 5 łyżkami mleka w temperaturze pokojowej ze szczyptą cukru), potem wyróbcie ciasto z wyrośniętych drożdży, pół kilograma mąki, 2 jajek i dwóch łyżek roztopionego masła. Formujcie półokrągłe bułeczki. Na parze wystarczy im zaledwie 10 minut!
Gotuj na parze, piecz z użyciem gorącego nawiewu lub wybierz obie metody jednocześnie, dzięki piekarnikom parowym marki Siemens. Innowacyjne połączenie pary i gorącego powietrza sprawia, że urządzenia te są idealne nie tylko do przyrządzania mięsa, ryb i warzyw, ale także do pieczenia chleba, ciast i pieczeni mięsnych.
Piekarniki parowe marki Siemens to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych piekarników.
100 proc. gorącego powietrza, czyli mniejsze zużycie energii. Termoobieg Eco to kolejny sposób na oszczędną eksploatację. Zapewnia stałą kontrolę temperatury, nie dopuszczając do przekroczenia właściwego poziomu grzania nawet o jeden stopień i skutecznie redukując zużycie energii. Precyzyjna praca urządzenia sprzyja pieczeniu na jednym poziomie wszelkich ciasteczek i innych drobnych wypieków “prosto z blachy”. Bez grzania wstępnego i z gwarancją idealnego efektu.
Dzięki funkcji cookCotrol Plus wystarczy wprowadzić rodzaj potrawy oraz wagę, a piekarnik automatycznie dobierze najlepszy sposób grzania, właściwą temperaturę i czas trwania cyklu.
Koniec z wątpliwościami. Do tego piekarniki zaopatrzone są w funkcję ecoClean – specjalna powłoka czyszcząca sprawia, że czyszczenie piekarnika jest dużo łatwiejsze!