Bary mleczne, które warto sprawdzić, będąc w Lublinie
1. Bar Pośpiech
Wchodząc do baru mlecznego Pośpiech, możecie przenieść się w sentymentalną podróż do czasów młodości i dzieciństwa, w przełom lat 80. i 90. Pośpiech to klimatyczny bar mleczny z historycznymi zdjęciami na ścianach i ceratami w kratę na stolikach, do tego klasyczne talerze i krzesła z epoki.
Ceny w Pośpiechu również sprawiają wrażenie zatrzymanych w czasie – porządny obiad zjecie już za 20 zł.
W menu m.in. zrazy, żeberka, pieczeń wieprzowa, kopytka czy lepione na miejscu pierogi na wiele sposobów.
2. Bar Kaprys
Przy ulicy Lwowskiej 6 znajdziecie bar mleczny Kaprys. Lokal ma swój urok bliski czasom PRL-u i od poniedziałku do piątku karmi jak u mamy. Klienci chwalą sobie pierogi, ale zjecie tam również schabowego, mielonego, kotlet de volaille, polędwiczkę drobiową czy gołąbki w pomidorowym sosie.
Za porcję dobrej zupy zapłacicie 10 zł, a najtańsze danie główne kosztuje 18 zł.
Co ciekawe, Kaprys przyjmuje także zamówienia z dostawą. Domowy obiad można zamówić, dzwoniąc bezpośrednio do baru lub zrobić to przez Pyszne.pl lub Uber Eats.
3. Bar Promyk
Bar Promyk zaprasza na domowe obiady do jednej z sześciu lokalizacji – trzeba przyznać, że to świetny wynik jak na bar mleczny.
W menu obowiązkowo kotlet schabowy, gołąbki w sosie pomidorowym, wątróbka drobiowa, żurek, pomidorowa czy pieczarkowa.
Na deser lub po prostu na słodki obiad są też naleśniki z serkiem waniliowym. W Promyku nakarmią was dobrze, a ceny posiłków nie nadszarpną waszego budżetu. Ponadto obiad z Promyka również możecie zamówić z dowozem do biura lub do domu.
Smaczne, polskie, domowe potrawy dostaniecie w barze Krokiecik przy Lubartowskiej 17. Bar otwarty jest do 18:00 w tygodniu i do 15:00 w soboty. Jednak od razu was uprzedzamy – nie czekajcie zbyt długo, bo to, co się skończy, może już nie powrócić do menu danego dnia.
Pyszny mielony, pierogi, idealne kluski leniwe i ten kompot! Cenowo również przystępnie – obiad wraz z napojem to koszt około 25 zł.
W barze u Jadzi możecie stołować się od poniedziałku do soboty. Lokal z zewnątrz jest dość niepozorny, ale oferuje bardzo smaczne posiłki w konkurencyjnych cenach. Każdego dnia menu jest inne, ale nigdy nie brakuje w nim naleśników czy pierogów, z których słynie Jadzia. Oprócz dań mącznych, znajdziecie tu też mielone, kapuśniak czy fasolkę po bretońsku.
Hitem jest też szarlotka, którą polecamy wam spróbować.