5 nowych miejscówek z jedzeniem w Trójmieście, które warto odwiedzić
W centrum Gdańska oferta bistro lokali rośnie dość powoli – na gastro zachciewajki jeździ się głównie do Wrzeszcza. Największy wybór oferuje Gdynia, ale pojedyncze lokale zaczynają urozmaicać Przymorze i Zaspę. Postanowiliśmy więc wskazać 5 najciekawszych, niedawno otwartych miejscówek z jedzeniem w Trójmieście. Kolejność przypadkowa.
Gdańsk Zaspa, ul. Hynka 65
To już drugi trójmiejski lokal FALLI – otworzył się właśnie w Gdańsku na Zaspie. Dlatego wielu nie musi już jeździć aż do Gdyni, żeby zjeść RĘKĘ FATIMY (danie kilkuosobowe: zestaw hummusów, piklowanych i świeżych warzyw, podawanych m.in. z baba ganoush, czyli miąższem pieczonego bakłażana z pastą tahini, sokiem z cytryny, oliwą i solą). Północna Afryka rządzi w ich kuchni. Menu wypełniają tradycyjne specjały Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Na talerzach panują intensywne kolory, a w lokalu unosi się też zapach egzotycznych przypraw (kolendra, kurkuma, sumak, za’atar, całość posypywana owocami granatu, czarnuszką). Dania są wegetariańskie i wegańskie.
Gdańsk Przymorze, ul. Śląska 19
Lokalizacja tego miejsca wiążę się z tym, że podczas letnich spacerów przy brzegu morza, będzie można łatwo skręcić i zjeść coś lepszego niż lody i gofry. Jest to lokal oddalony od gastronomicznego centrum, dlatego fenomen tego bistro opiera się na karmieniu głodnych sąsiadów. To raj dla mięsożerców. Kto ma ochotę na pierogi z kaczką czy żeberka z sosem piernikowym, niech uda się tam koniecznie na ucztę. Co ciekawe, śniadania serwowane są tylko w weekend. Zapewne z myślą o sobotnim i niedzielnym kacu.
Gdańsk, ul. Wajdeloty 3/6
Licznie odwiedzana ulica Wajdeloty wzbogaciła się o kolejny lokal. Nieczapla Coffe Roasters to rzemieślnicza palarnia kawy. Można tam kupić przeróżne ziarna wysokiej jakości, o różnym pochodzeniu i odmianach. Jeżeli unoszący się aromat pobudzi chęć wypicia czarnego napoju, to śmiało można jego zasmakować. Zainteresowani i ciekawscy niech bez skrępowania zadają pytania właścicielom, ich wiedza na ten temat jest obszerna, a odpowiadają na nie z wielkim entuzjazmem.
4. Główne Miasto – Pasta, Wine & More
Gdańsk, ul. Węglarska 1
Wcześniej pod tym adresem można było zjeść w Soul Kitchen. Od niedawna jest to Główne Miasto – Pasta, Wine & More. Ochotę i głód na pyszny włoski makaron można właśnie zaspokoić w tym lokalu. Pasta robiona jest codziennie na świeżo przez kucharzy. Sztosem smakowym są wkładki ze specjalnymi daniami, które prezentują polską kuchnię, np. risotto z kaszanką i burakiem. Dni tygodnia oznaczają też zniżki, np. wegetariańskie dania w środę są tańsze. Polecamy papardelle z krewetkami i sosem na białym winie.
Gdynia, ul. 3 Maja 21
To miejsce po kuchennych rewolucjach! Rządzi w nim kuchnia rybna i polska. Śledzia można zjeść pod różnymi postaciami, np. jako tatar albo w ziemniaczanej sałatce. Dania podawane są w wykwinty sposób. Po rewolucji na lepsze zmienił się nie tylko wystrój, ale i karta menu, dlatego gorąco zachęcamy do sprawdzenia tej miejscówki.
AN
Źródło zdjęcia głównego: Trojmiasto.pl