Orzeźwiające propozycje na upalne dni, czyli co jeść i pić, żeby było nam lepiej

W tak gorące dni myślimy tylko o schłodzeniu. Gdy na dworze panuje upał, trzeba pamiętać przede wszystkim o odpowiednim nawodnieniu naszych organizmów. W zawiązku z tym mamy dla was kilka orzeźwiających propozycji i rad!
.get_the_title().

Warto sięgać po produkty, które składają się głównie z wody. W szczególności należy pamiętać, aby do swojej diety wprowadzić arbuzy i ogórki, w wypadku których woda stanowi aż 95 procent. W upalne dni ochłodzą nas również truskawki, mango, ananasy, cukinia, pomarańcze oraz sałata lodowa i seler. Te produkty odgrywają ważną rolę w regulowaniu temperatury ciała, sprawiając, że po ich spożyciu poczujemy lekkie ochłodzenie. Także zupa z cukinii i sałaty to dobry pomysł.

Niestety lody już niekoniecznie sprawdzą się jako sposób na ochłodę w upalny dzień. Według naukowców po zjedzeniu lodów początkowy efekt schłodzenia zastępowany jest przez ciepło wytwarzane w procesach trawiennych potrzebnych do rozbicia ich składników odżywczych.

Podobna sytuacja pojawia się przy trawieniu kalorycznych potraw, dlatego latem lepiej spożywać lekkostrawne posiłki.

Za to wypicie ciepłego napoju, np. gorącej kawy, w taki dzień przyniesie nam ulgę.

Zapewne trudno niektórych przekonać, aby zrezygnowali w upał z lodów i pili wyłącznie gorące napoje oraz zwykłą wodę, ale przynosi to ulgę, dlatego gorąca herbata to sposób na przetrwanie upałów m.in. w Maroko. Powód jest prosty nasz mózg dostaje sygnał, że jest nam gorąco i zaczynamy się bardziej pocić co sprawia, że jesteśmy mniej narażeni na przykre konsekwencje upałów i w rezultacie schładzamy organizm. Sprytne.

Najważniejsze jest nawadnianie organizmu w ciągu dnia, dlatego można trochę urozmaicić dzbanek z wodą i dodać dla smaku kilka owoców, np. truskawek, oraz listków mięty czy plasterków cytryny i zielonego ogórka. Fajnym pomysłem są również zimne zmiksowane owoce, czyli domowe sorbety.

Miłośnicy kawy mogą sięgnąć po cold brew. Jest to kawa „parzona” na zimno.

Średnio zmieloną kawę należy zalać wodą o temperaturze pokojowej, zostawić do „zaparzenia” na ok. 12 godzin, a następnie przefiltrować używając papierowego filtra lub gazy opatrunkowej nałożonej na sitko. Do takiej kawy idealnie pasują kostki lodu oraz plasterki cytryny. Dobrym i orzeźwiającym pomysłem dla kawowych smakoszy będzie również drink na bazie espresso, czyli kawa z tonikiem i kostkami lodu. Jednak najpopularniejszą kawą mrożoną jest grecka kawa frappe na bazie kawy rozpuszczalnej, mleka i lodu.

Tekst: MK

FOODIE