Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Weganie, zwróćcie uwagę na ryzyko niedoboru witaminy B12

W produktach roślinnych często brakuje wystarczającej ilości witaminy B12. Jako że jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, musimy dbać o jej obecność w diecie.
.get_the_title().

Dieta wegańska uważana jest za zdrową – nie podwyższa poziomu cholesterolu i ma chronić nas przed chorobami serca. Jednak bardzo ważne jest zadbanie o obecność w niej witaminy B12, bo nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie jej wyprodukować. Jest ona wytwarzana przez mikroorganizmy i dostarczana z pożywieniem lub przez suplementację.

Odpowiada za tworzenie nowych białek, reprodukcję DNA w komórkach oraz dostarcza energii.

Jest niezbędna do codziennego funkcjonowania. Niedobór może spowodować trwałe drętwienie dłoni i stóp, brak apetytu, gorszą koordynację ruchową czy zaburzenia pamięci. Większość ludzi przyswaja B12 wraz z mlekiem krowim lub produktami pochodzenia zwierzęcego, ale ich roślinne substytuty nie mają wystarczająco wysokiego poziomu tej witaminy. Głównymi grupami ryzyka niedoboru witaminy B12 są więc osoby na diecie wegańskiej, a aby chronić się m.in. przed neuropatią, która jest nieodwracalna, koniecznie muszą ją suplementować.

źródło: unsplash

Witamina B12 obecna w warzywach korzeniowych oraz w fermentowanej żywności jest niewystarczająca do pokrycia dziennego zapotrzebowania. Możliwe jest wzbogacanie produktów w witaminę B12, ale to w dalszym ciągu będzie za mało. Co więcej, zgodnie z prawem UE do żywności ekologicznej zabronione jest dodawanie B12, a więc żadna ekologiczna, wegańska sojowa kiełbaska nie zawiera cennej witaminy.

Wyniki przeprowadzonych badań wykazały, że poziom witaminy B12 u wegan stanowi około 1/3 faktycznego zapotrzebowania organizmu.

Wszystkie inne aspekty diety wegańskiej można uznać za zdrowe, ale poziom witaminy B12 jest tym, co nas martwi, w szczególności u dzieci – powiedział Tom Sanders, emerytowany profesor żywienia i dietetyki w King’s College London. W jednym z badań, które przeprowadził Sanders, dziecko karmione piersią przez matkę z niedoborem witaminy B12 doświadczyło neuropatii.

źródło: unsplash

Sanders i Tim Key, profesor epidemiologii i zastępca dyrektora jednostki ds. epidemiologii raka na Oxford University, od wielu lat badają zdrowie osób stosujących dietę wegańską. Key, który sam jest weganinem i regularnie przyjmuje tabletki z witaminą B12, powiedział, że niestety wciąż dostępnych jest niewiele danych na temat zawartości witaminy B12 w diecie wegan. Badacze zalecają jednak, by dbać o obecność witaminy B12 w diecie.

Suplementacja może być stosowana nie tylko w postaci tabletek, ale również w postaci kropli i pasty do zębów z dodatkiem witaminy B12.

Tekst: Marta Mankiewicz

ZDROWIE