Pikantne wino nowym trendem w branży winiarskiej
Jeżeli należycie do osób, które uwielbiają pikantne jedzenie, ucieszy was wiadomość, że ostry papryczkowy posmak poczujecie nie tylko w ulubionych potrawach, ale i w akompaniującym im winie. Niewielkie, ale renomowane winiarnie w Stanach Zjednoczonych zapoczątkowały nowy trend, jakim jest dodawanie do produkowanych przez nich win ekstraktu z pikantnych papryczek jalapeno i serrano.
Białe wino o ostrym posmaku, pochodzące z winiarni Galena Cellars w stanie Illinois, poleca się szczególnie do przystawek, takich jak ser czy krakersy, oraz jako bazę do koktajli, na przykład do Bloody Mary. Pikantne wina produkuje także Potter Wines – winiarnia, która posiada w swojej ofercie wino Jalapeno, wino Chipotle oraz ciekawą hybrydę pikantnego wina z lemoniadą, które smakuje jak ostra sangria.
Wina o ostrym papryczkowym posmaku dostępne są w zróżnicowanych cenach – od 16 do 25 dolarów (od 58 do 92 złotych).
Źródło: This is Insider