Dieta bogata w mięso i przetworzoną żywność została powiązana z rozwojem Alzheimera

Przebadani przez naukowców pacjenci regularnie spożywali przetworzoną wołowinę, paszteciki mięsne, kiełbaski, szynkę, hamburgery i pizzę.
.get_the_title().

Badacze z australijskiego Uniwersytetu Bond przeprowadzili analizę statystyczną na podstawie danych z Imaging Biomarker and Lifestyle Study of Aging. Skupili się na monitorowaniu spożywanych przez uczestników potraw, aby ustalić, czy w następstwie wystąpią jakiekolwiek powiązania z rozwojem choroby Alzheimera.

Alzheimera wykryto u aż 108 pacjentów z grupy 438 badanych.

Rozwój tej choroby rozpoczyna się w średnim wieku, a jego skutki można przypisać prowadzeniu niekontrolowanego stylu życia już od najmłodszych lat – komentuje główna autorka badania, Tahera Ahmed. – Podnoszenie świadomości młodzieży na temat korzyści płynących ze spożywania owoców i warzyw, żywności organicznej oraz domowych posiłków jest więc niezbędne.

niezdrowe jedzenie/fot. Andres Ayrton, pexels.com
fot. Andres Ayrton/ pexels.com

Naukowcy wciąż jednak nie wiedzą, dlaczego taka korelacja w ogóle występuje. Niektórzy zakładają, że jedzenie tłustej i przetworzonej żywności zwiększa stany zapalne i utlenianie w naszym organizmie, co prowadzi do niepoprawnego funkcjonowania mózgu.

Badacze zamierzają też sprawdzić, w jaki sposób skład ludzkiego mikrobiomu jelitowego wpływa na zdrowie mózgu.

Możliwości jest wiele, dlatego eksperci będą badać istnienie różnych mechanizmów, które pomogą im wyjaśnić występowanie choroby Alzheimera.

Zdjęcie główne: Pavel Danilyuk/Pexels.com
Tekst: OP

ZDROWIE