Dwa niezależne badania powiązały dietę wegańską z zapobieganiem chorobie Alzheimera

Zdrowa żywność poprawia pracę mózgu. Im szybciej zaczniecie zdrowo się odżywiać, tym lepiej.
.get_the_title().

Choroba Alzheimera pierwszy raz została opisana w 1906 roku przez lekarza Aloisa Alzheimera – właśnie od jego nazwiska pochodzi jej nazwa. Choroba, uznana za nieuleczalną i postępującą, jest najczęstszą przyczyną demencji. Rozwija się przez wiele lat, powodując nieodwracalne zmiany w mózgu, przez co może prowadzić do niemożności samodzielnego funkcjonowania.

Na całym świecie prawie 50 mln ludzi cierpi na Alzheimera.

źródło: unsplash

W Stanach Zjednoczonych chorobę Alzheimera zdiagnozowano u ponad 6 milionów osób, w większości starszych. 2/3 chorujących to kobiety. Na jej leczenie przeznacza się rocznie prawie 300 mld dolarów. To jedyna z dziesięciu głównych przyczyn zgonów, dla której nie ma sprawdzonej terapii mogącej spowolnić proces.

Jednak dwa nowe badania naukowe dowiodły, że zdrowy tryb życia pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania.

źródło: unsplash

Pierwsze z badań, The New Chicago Study, opublikowane 17 czerwca w internetowym wydaniu „Neurology”, czasopisma medycznego American Academy of Neurology, objęło 2765 uczestników. Były to osoby, na temat których posiadano dane o pięciu czynnikach zdrowego stylu życia mających ważne korzyści zdrowotne. Czynniki brane pod uwagę to aktywność fizyczna o umiarkowanej lub dużej intensywności co najmniej 150 minut tygodniowa, rzucenie palenia, ograniczone spożycie alkoholu, wysokiej jakości dieta, która łączy dietę śródziemnomorską i dietę zapobiegającą nadciśnieniu koncentrującą się na żywności pochodzenia roślinnego związanej z zapobieganiem demencji, a także zaangażowanie intelektualne w czynności poznawcze późnego wieku. Ryzyko choroby Alzheimera było niższe o 37 proc. w przypadku osób z dwoma lub trzema czynnikami i o 60. proc. z czterema do pięciu czynników w porównaniu do badanych z jednym czynnikiem lub bez żadnego.

Znaczne ograniczenia w rozwoju Alzheimera utrzymywały się nawet wtedy, gdy naukowcy wzięli pod uwagę występowanie schorzeń takich jak cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi i otyłość.

To badanie obserwacyjne dostarcza więcej dowodów na to, w jaki sposób połączenie zdrowych zachowań może zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera – powiedział dyrektor NIA Richard J. Hodes.

źródło: unsplash

Drugie badanie, The New Canadian Study, dotyczyło czynników związanych z płynnością komunikacji werbalnej, które wykonano na 8574 anglojęzycznych Kanadyjczykach w wieku od 45 do 85 lat. Jako miarę wydajności poznawczej zastosowano testy fluencji słownej.

Naukowcy odkryli, że osoby, które spożywały więcej warzyw i owoców oraz więcej orzechów i roślin strączkowych (takich jak soczewica i fasola), uzyskały wyższe wyniki w testach fluencji słownej.

Te odkrycia są zgodne z innymi badaniami, które wykazały, że dieta śródziemnomorska, bogata w owoce, warzywa, orzechy i rośliny strączkowe, chroni przed osłabieniem funkcji poznawczych – powiedziała współautorka badań dr Karen Davison.

Każdy wzrost średniego dziennego spożycia owoców i warzyw był powiązany z wyższymi wynikami fluencji słownej, ale najlepsze wyniki uzyskano wśród osób, które spożywały co najmniej 6 porcji dziennie.

źródło: unsplash

Tekst: Marta Mankiewicz

ZDROWIE