Najlepsze lemoniady na upał, które sami zrobicie w domu

Lemoniada domowej roboty jest niezwykle łatwa do zrobienia. W dodatku pomysłów na urozmaicenie klasycznego cytrynowego smaku znajdzie się całe mnóstwo. U nas dziś 5 najlepszych, a zarazem najprostszych przepisów na orzeźwiające lemoniady.
.get_the_title().

Jako że owocowy sezon w pełni, to do każdej lemoniady możecie dodać także dowolne owoce.

Do lemoniady z mango świetne będą truskawki, a w różanej najlepiej sprawdzą się maliny.

We wszystkich przepisach możecie zamienić wodę niegazowaną na tę z bąbelkami i użyć miodu zamiast cukru. Pełna dowolność!

1. Różana

zdjęcie: marta mankiewicz

1l zimnej wody
200 ml naparu z herbaty różanej
sok z 2 limonek
3 łyżki miodu
3 łyżki wody różanej
1 cytryna pokrojona w plastry
kostki lodu
suszone płatki róż

Do gorącego naparu z herbaty różanej dodajcie miód, sok z limonek oraz wodę różaną. Cytrynę w plasterkach przełóżcie do dzbanka, dodajcie słodki napar, zimną wodę i dopełnijcie kostkami lodu. Jeśli macie, dodajcie też suszone płatki róż.

2. Mango z miętą

źródło: happyandharried.com

2 szklanki świeżego, pokrojonego mango
½ szklanki soku z cytryny
sok z połówki limonki
2-3 łyżki cukru
1l zimnej wody
listki świeżej mięty
kostki lodu

Kawałki mango, sok z cytryny, limonki i cukier umieśćcie w blenderze i zmiksujcie. Przelejcie do dzbanka, dodajcie zimną wodę, kostki lodu i świeżą miętę.

3. Ogórkowa

źródło: asaucykitchen.com

1 długi ogórek
1 szklanka soku z cytryny
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki listków mięty
1l wody gazowanej
1 duża cytryna pokrojona w plasterki
kostki lodu

Połowę ogórka pokrójcie w plastry, wrzućcie do garnka, dodajcie sok z cytryny, cukier i 1/2 mięty. Umieśćcie garnek na średnim ogniu i gotujcie, mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści (około 5-7 minut). Zdejmijcie z ognia i przelejcie przez sitko, usuwając kawałki ogórka i miętę. Napar wlejcie do dzbanka na lemoniadę. Dodajcie do niego wodę gazowaną, pozostałą połowę ogórka pokrojonego w plastry, plasterki cytryny i resztę mięty. Dobrze wymieszajcie i dodajcie lód.

4. Lawendowo-truskawkowa

źródło: joanne-eatwellwithothers.com

½ szklanki cukru
½ szklanki wody
2 łyżki suszonej lawendy
400g truskawek
pół szklanki soku z cytryny
1l zimnej wody
kostki lodu

Połączcie cukier, wodę i lawendę w małym garnku i gotujcie na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Zdejmijcie z ognia i pozostawcie do całkowitego ostygnięcia, a następnie odcedźcie napar, pozbywając się lawendy. Truskawki wrzućcie do blendera i zmiksujcie na mus, a następnie przetrzyjcie go przez sito o drobnych oczkach, aby pozbyć się pestek. Wlejcie mus do dzbanka, dodajcie napar z lawendy, sok z cytryny i zimną wodę. Wymieszajcie i dopełnijcie kostkami lodu.

5. Arbuzowo-cytrusowa

źródło: cooking classy.com

4 szklanki pokrojonego arbuza
1 szklanka soku z cytryny
1/2 szklanki soku z limonki
1/4 szklanki cukru
1l zimnej gazowanej wody
kostki lodu

Kawałki arbuza zmiksujcie w blenderze z cukrem, sokiem z cytryny oraz limonki aż powstanie gładki mus. Przelejcie do dużego dzbanka, dodajcie zimną wodę i dobrze wymieszajcie. Podajcie z lodem.

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE