Wegańskie potrawy są o 40 proc. tańsze niż dania z mięsa i ryb

Weganizm jest często postrzegany jako drogi styl życia. Jednak nowe badania sugerują, że weganie wydają średnio o 40 proc. mniej na żywność niż ci, którzy nie odmawiają sobie mięsa i ryb.
.get_the_title().

Nowe badanie zostało przeprowadzone przez brytyjską firmę badawczą Kantar na zlecenie wegańskiej organizacji non-profit Veganuary, która zachęca ludzi do przejścia na weganizm. Na potrzeby badania Kantar przez rok zebrał dane z internetowych dzienników 11 tys. osób mieszkających w Wielkiej Brytanii. Badanie zakończyło się w sierpniu tego roku.

Po analizie wyników dowiedziono, że wegańskie potrawy nie tylko są tańsze o 40 proc., ale również ich przygotowanie zazwyczaj zajmuje zaledwie 1/3 czasu potrzebnego do przygotowania do dań na bazie mięsa lub ryb.

źródło: unsplash

W badaniu zauważono, że przeciętny obiad lub kolacja zawierająca mięso lub ryby średnio kosztuje 2,36 dolarów na osobę, co jest sporą różnicą w porównaniu z ceną wegańskiego posiłku, który kosztuje tylko 1,41 dolara na osobę.

Koszty są zwykle głównym czynnikiem wpływającym na odbiór nowej żywności. Mamy więc nadzieję, że te wyniki zachęcą więcej osób do wypróbowania opcji wegańskich w przyszłości.

Pandemia COVID-19 spowodowała ogromny wzrost liczby osób zainteresowanych wypróbowaniem diety roślinnej – czy to dla własnego zdrowia, czy dla zdrowia naszej planety – ale niestety spowodowała również straty ekonomiczne dla wielu osób – powiedziała Wendy Matthews, dyrektor organizacji Veganuary. – To nowe badanie pokazuje, że ludzie mogą chronić swoje zdrowie, planetę i portfele, stosując dietę roślinną.

źródło: VegNews

Czy Polacy mogą oszczędzać na wegańskich posiłkach?

Chociaż przedstawione dane dotyczą Wielkiej Brytanii, Polacy również mogą zaoszczędzić pieniądze i czas, decydując się na gotowanie roślinnych posiłków. Cena niektórych roślinnych substytutów mięsa i nabiału jest wysoka, ale stanowią one tylko niewielką część typowej diety wegańskiej, a ogólnie jedzenie roślin kosztuje mniej. To kolejny świetny powód, aby spróbować być wege od nowego roku.

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE