Wegański stół wielkanocny
1. Sojonez, czyli majonez bez jajek
Wiadomo, że Wielkanoc pławi się w majonezie. Sałatka jarzynowa koniecznie z majonezem, jajka na twardo obowiązkowo z majonezem, do wędlin – majonez, w roli dekoracji poszczególnych dań też majonez. Wszędzie majonez. O ile weganie za wędliny czy jajka podziękują, tak niekoniecznie muszą sobie odmawiać tego tradycyjnego sosu.
Z klasycznego przepisu wystarczy wyrzucić jajka. Należy je zastąpić mlekiem sojowym i czarną solą kala namak, której charakterystyczny smak faktycznie przypomina gotowane jajka.
I już, cała filozofia. Przepis na wegański sojonez krok po kroku znajdziecie na blogu veganlove.pl.
2. Pasztet fasolowy
Wasi dziadkowie i babcie na kilka dni przed świętami mielą w maszynce kilogramy mięsa? Zróbcie im konkurencję i przygotujcie własny wegański pasztet. Najbardziej polecamy fasolowy z jabłkiem, który szczególnie przypadnie do gustu fanom słynnego smalcu z fasoli, ale na blogu Jadłonomii znajdziecie też wersje m.in. z soczewicą i suszoną śliwką albo pieczeniową. Świetny do chleba albo solo, z chrzanem czy z sojonezem z przepisu wyżej.
3. Żurek
Smutno wam, gdy cała rodzina wcina zupę, a wy smętnie czekacie aż wszyscy skończą? Teraz możecie mieć własny żurek, bez jajek i kiełbasy. Przepis przygotowała królowa internetowych przepisów, czyli Kwestia Smaku, a przecież wiadomo, że przepisy z tego bloga absolutnie zawsze wychodzą. Nie bójcie nic i wstawiajcie zakwas, póki czas!
4. Twaróg z migdałów
Przy tym przepisie trochę się napracujecie, ale efekt wart jest wysiłku. Sporo wegan tęskni za smakiem nabiału, a taki twarożek z rzodkiewką i ogórkiem to kwintesencja wiosennego poranka. W przepisie ErVegan charakterystycznego, twarogowego smaku nada masie migdałowej kwaśny sok z cytryny.
5. Biała kiełbasa
No to teraz jedziemy po bandzie. Czy można zrobić wegańską kiełbasę? Otóż można, a wyglądem nie będzie specjalnie odbiegać od mięsnego pierwowzoru.
Nie namawiamy oczywiście, by żartować z mięsolubnej części rodziny, podstępem nakładając im na talerz swoją porcję, ale sami jesteśmy ciekawi, czy zauważą różnicę.
Vegenerat Biegowy przygotował przepis z wykorzystaniem tofu, białej fasoli i charakterystycznych przypraw używanych do mięs. Sprawdźcie koniecznie!
6. Galareta
Wegańska odsłona znanego przysmaku z PRL-u, czyli nóżek w galarecie (znanych także jako 'meduza’), który zagościły na stałe w świątecznym menu. Zamiast żelatyny stosujemy wegański agar, a w miejsce żelowanego mięsa – cokolwiek wam fantazja podpowie. Może być tofu, warzywa, kotlety sojowe… Jak zrobić bardzo efektowną wegańską galaretę, wyjaśnia pod tym linkiem Weganon.
7. Pascha
Przechodzimy do sekcji słodkiej i zaczynamy od paschy. Pascha to deser typowo wielkanocny, z założenia bardzo niewegański, bo przygotowywany głównie z twarogu, śmietany, masła i żółtek. Jak się okazuje, nie takie rzeczy się weganizowało, i bez problemu można przygotować roślinną wersję paschy na bazie kaszy jaglanej. Ciasto z przepisu Facet i Kuchnia nie dość, że jest wegańskie, to jeszcze bezglutenowe. Upewnijcie się tylko, że goście mogą jeść wszystkie rodzaje bakalii i orzechów, bo do paschy zużywa się ich ogrom.
8. Babka
Pozostając w klimacie ciast, przypominamy, że w żadnym polskim domu święta nie mogą odbyć się bez babki – tradycyjnie piaskowej, ale z czasem na stołach zagościły też inne, bardziej egzotyczne wersje. Odchodząc od klasyki, można też przemycić opcję wegańską. Podrzucamy kilka pomysłów: pomarańczową babkę Jadłonomii, bezglutenową Olgi Smile i najzwyklejszą (ale pyszną!) drożdżową z bloga Moje Wypieki.
9. Mazurki
Z mazurkami jest tak, że każdy robi je po swojemu, a póki smakują, to nikt nie ma z tym najmniejszego problemu. W ramach mazurkowej wolności nie ma zatem przeszkód, by przygotować ciasto bez masła i jajek, za to z pomysłowym, roślinnym nadzieniem. Przepis na mazurek czekoladowy z bakaliami znajdziecie u Wegan Nerd, ’caramel latte’ (brzmi bosko!) u Candy Company, a jeśli nie macie chęci lub możliwości piec spodu, to u Weganona także receptura na mazurki na 'surowo’.
Mamy nadzieję, że choć trochę ułatwiliśmy poszukiwanie wegańskich przepisów na Wielkanoc i że zdziwicie swoim talerzem przy świątecznym śniadaniu całą rodzinę!
Tekst: KG
Zdjęcie główne: Pexels.com