15 ciekawych faktów o jedzeniu, o których nie mieliście pojęcia

Produkty, które zjadamy codziennie, też mogą kryć ciekawe historie. Od naukowców wytwarzających diamenty z masła orzechowego po wcale nieamerykańskie Apple Pie.
.get_the_title().

1. Czekolada zamiast pieniędzy

Aztekowie znani byli z zamiłowania do czekolady, ale nasion kakaowca używali nie tylko jej produkcji. Aż do XV wieku były one również ich walutą.

źródło: unsplash

2. Apple pie wcale nie jest z Ameryki

Hasło „As American as apple pie”, które opisuje to, co najlepsze w kulturze amerykańskiej, tak naprawdę ma się nijak do pochodzenia jabłkowego ciasta.

źródło: unsplash

Ciasto zostało wynalezione w średniowiecznej Anglii. Nowoczesny przepis na szarlotkę z charakterystyczną kratką został stworzony i udoskonalony przez Holendrów.

Amerykanie zaczęli je piec dopiero w XIX wieku, gdy dotarły do nich pierwsze dostawy jabłek importowanych zza Atlantyku.

3. Gałka muszkatołowa działa halucynogenne

źródło: Oksana Shufrych/ Shutterstock

Gałka muszkatołowa może być idealną przyprawą, która doda potrawie charakteru, ale należy uważać z jej ilością. W sporej dawca może mieć działanie halucynogenne, w tym nudności, zawroty głowy i powodować spowolnioną aktywność mózgu.

4. Diamenty z masła orzechowego

źródło: unsplash

Dzięki temu, że masło orzechowe jest bogate w węgiel, można z niego zrobić sztuczne diamenty – odkryli naukowcy z Bayerisches Geoinstitut w Niemczech.

Duża zawartość węgla powoduje, że pod wpływem bardzo wysokiego ciśnienia smarowidło zamienia się w kamienie szlachetne.

5. Dwutlenek tytanu znajdziemy w farbie i na lukrowanych pączkach 

źródło: unsplash

Gotowy lukier, cukier puder i śmietanka do kawy mogą zawierać dwutlenek tytanu, który można również znaleźć w farbie, kremie z filtrem czy detergencie do prania.

Chociaż amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) uważa ten dodatek za bezpieczny, badania powiązały tę substancję chemiczną z zapalnymi chorobami jelit, a Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała ją jako „prawdopodobnie rakotwórczą dla ludzi”. Póki co tylko Francja zdeklarowała, że ​​w 2020 roku wprowadzi zakaz dodatku dwutlenku tytanu do żywności.

6. Kolba kukurydzy ma parzystą liczbę rzędów

źródło: unsplash

Z całą pewnością nieraz zastanawialiście się, ile rzędów ma kolba kukurydzy.

Kolby kukurydzy mają na ogół parzystą liczbę rzędów i zwykle jest ich 16.

Zgadlibyście?

7. Zielona, ​​żółta i czerwona papryka to nie to samo warzywo

Chociaż niektóre zielone papryki to niedojrzałe czerwone papryki, to prawda jest taka, że każda kolorowa papryka to zupełnie inna odmiana, a nie ta sama roślina w innym kolorze.

8. Ser topiony to pomysł Szwajcarów

źródło: aly weisman, business insider

O serze topionym – tak samo jak o apple pie – możemy myśleć, że jest całkowicie amerykańskim wynalazkiem.

Okazuje się jednak, że to Szwajcarzy jako pierwsi wpadli na pomysł by go wyprodukować.

Walter Gerber i Fritz Stettler wpadł na pomysł przetopienia sera w 1911 roku, aby poprawić jego trwałość i umożliwić wysyłkę za granicę.

9. Żelki owocowe i samochody są pokryte tym samym woskiem

źródło: Pashu Ta Studio/Shutterstock

Skąd większość żelków i cukierków ma ten błyszczący połysk? Są pokryte woskiem Carnauba, który stosuje się także przy lakierowaniu samochodów. Jest on naturalnym woskiem roślinnym.

10. Ziemniaki mogą pochłaniać i odbijać sygnały Wi-Fi

W 2012 roku Boeing chcąc przetestować swój bezprzewodowy sygnał w nowych samolotach, umieścił gigantyczne stosy ziemniaków na siedzeniach.

To nie był absurdalny żart, tylko poważne testy technologiczne, a ziemniaki miały zastąpić ludzi.

źródło: boeing

Ze względu na wysoką zawartość wody i skład chemiczny ziemniaki mogły absorbować oraz odbijać sygnały radiowe i bezprzewodowe, dokładnie tak jak ludzie.

11. Skittlesy zawierają barwnik z pluskwiaków

źródło: Amelia Kosciulek / Insider

Kwas karminowy produkowany przez owady Dactylopius coccus może być wyekstrahowany z ciała owada i jego jaj, a następnie zmieszany z solami glinu lub wapnia i przetworzony w czerwony barwnik. Można znaleźć go w Skittlesach, słodyczach o wiśniowym, malinowym i truskawkowym smaku, a także w kosmetykach, m.in. w szminkach.

12. Miód przetrwa wieki

Miód w swoim naturalnym stanie ma bardzo niską wilgotność i kwaśny odczyn, co zabezpiecza go przed zepsuciem. Według Honey and Pollination Center z Uniwersytetu w Kalifornii w środowisku o niskiej wilgotności i wysokiej kwasowości, takim jak szczelnie zamknięty słoik, bakterie umrą niemal natychmiast.

13. Pierwsze marchewki nie były pomarańczowe

źródło: Matthew Mead/AP Images

Według National Carrot Museum w Wielkiej Brytanii pierwsze marchewki nie wyglądały tak jak dzisiaj.

Pierwotnie te warzywa były fioletowe lub białe.

Pomarańczowe marchewki, które znamy i jemy dzisiaj, są w rzeczywistości wynikiem mutacji genetycznej, która miała miejsce pod koniec XVI wieku i która wygrała z oryginalnym kolorem.

14. Krakersy są gorsze niż cukierki

To wcale nie taka niewinna przekąska. Jest gorsza dla higieny jamy ustnej niż słodycze. Wszystko dlatego, że zawarte w krakersach regulatory kwasowości są główną przyczyną próchnicy. Kawałki krakersów, które pozostają w jamie ustnej, są lepszą niż cukier pożywką dla bakterii.

15. Wasabi jest oszukane

źródło: Irina Timokhina/ Shutterstock

Około 99 proc. sprzedawanego wasabi to podróba, która składa się po prostu z barwionego chrzanu. W poszukiwaniu prawdziwego wasabi najlepiej wybrać się do dobrej japońskiej restauracji bądź azjatyckich delikatesów.

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE