Są już wegańskie burgery, parówki i pasztety. Do kompletu powstała pierwsza wegańska mielonka konserwowa
Coraz więcej osób w Polsce i na świecie przechodzi na dietę wegańską lub wegetariańską. W ostatnim czasie zainteresowanie alternatywami mięsa wzrosło. Powodem jest pandemia i lęk przed chorobami przenoszonymi przez zwierzęta. Dlatego z coraz to większym zainteresowaniem śledzimy nowinki w asortymencie wegańskich producentów. W zeszłym tygodniu nową propozycję dla roślinożerców przedstawiła firma OmniFoods z Hongkongu. W jej ofercie pojawił się OmniPork Luncheon Meat, czyli amerykański SPAM (nazwa to akronim Shoulder of Pork and hAM).
To roślinna wersja dobrze znanej w Polsce mielonki konserwowej.
Mielonka to jeden z najpopularniejszych na świecie rodzajów konserw mięsnych. Pojawiła się na rynku w okresie międzywojennym, żeby podczas II wojny światowej stać się podstawą zaopatrzenia w mięso wojska, ale i ludności cywilnej. Do Azji przywieźli ją amerykańscy żołnierze.
Z czasem stała się nie tylko stałym i nieodzownym produktem w domowych spiżarniach – zaczęto stosować ją jako składnik dań w restauracjach.
Do dziś w niektórych koreańskich lokalach można zamówić zupę z mielonką. W Korei popularna jest też potrawa o nazwie budae jjigae, czyli „potrawka żołnierska”, w której skład wchodzi m.in. tofu, makaron, fasolka po bretońsku, kimchi, parówki, boczek i właśnie mielonka. Devid Yeung, założyciel marki OmniFoods uznał więc, że rynek azjatycki zdecydowanie jest miejscem, gdzie mielonka konserwowa ma się dobrze, a biorąc pod uwagę współczesne trendy w odżywianiu – na jej roślinną wersję będzie popyt. Mielonka OmniPork Luncheon Meat powstała z soi, pszenicy, buraków i oleju kokosowego. Choć jest to konserwa, marka zapewnia, że zawiera ona znacznie mniej konserwujących środków chemicznych niż mięsny oryginał. Nie ma co się jednak łudzić, że będzie to najzdrowszy z wegańskich produktów. W przypadku wszelkich mielonek wymagania konsumentów nie są chyba jednak za bardzo wyśrubowane.
Razem z wegańską mielonką w ofercie OmniFoods pojawi się wegańska karkówka, sprzedawana w plastrach. Oba produkty będą początkowo serwowane w dwóch restauracjach – należącej marki Kind Kitchen i chińskiej Ming Court, posiadającej jedną gwiazdkę Michelin.
Do sklepów w Hongkongu trafią już w czerwcu.
Czy będzie to tak dobre, że walizki turystów wracających z podróży po Azji będą wypełniały konserwy? Czas pokaże.
Źródło zdjęcia głównego: GreenMonday.org/OmniPork
Tekst: KD