Jesteś w ciąży? Dieta bogata w cukier może zaburzać zdolność do opieki nad dzieckiem
Kobieta, która spodziewa się dziecka, miewa różne zachcianki. Często są nimi słodycze. Najczęściej niestety te wysoko przetworzone, jak żelki, lody, batoniki i słodzone napoje. Sporo białych kryształków znajduje się również w frytkach, burgerach i innych rodzajach fast foodów. Tymczasem taka „dieta” nie tylko przysparza przyszłej matce dodatkowych kilogramów, ale i może negatywnie wpłynąć na zdolność do opieki nad dzieckiem już po porodzie. Według badań opublikowanych na łamach „Journal of Endocrinology” dieta bogata w cukier w trakcie ciąży może prowadzić do poważnych zmian w mózgu, które w konsekwencji negatywnie wpływają na motywację do opieki nad potomstwem.
Szczury w ciąży na diecie o wysokiej zawartości cukru wykazywały poważne zaburzenia w poziomie hormonów steroidowych (w tym głównie progesteronu) i dopaminy w mózgu.
Prof. Kiran Soma z University of British Columbia na podstawie swoich badań stwierdził, że samice szczurów na diecie cukrowej nie wykazywały większego zainteresowania potomstwem tuż po jego urodzeniu, w przeciwieństwie do grupy kontrolnej samic, która nie otrzymywała cukru w pożywieniu. W konsekwencji młode takich „ocukrzonych” matek wykazywały większe problemy behawioralne, rozwijały się wolniej i niechętnie socjalizowały się z pozostałymi młodymi. Co więcej, szczury na diecie bogatej w cukier wykazywały oznaki stanu przedcukrzycowego i stłuszczenia wątroby.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby cukier w naszej codziennej diecie nie przekraczał 5-10 proc. wszystkich spożywanych kalorii.
Przekłada się to na około 6 łyżeczek cukru dziennie (1 łyżeczka to ok. 5 gramów). Pamiętajmy jednak o tym, że cukier dodawany jest dziś do większości przetworzonych produktów, znajduje się także w owocach. Według GUS-u przeciętny Polak spożywa ok. 45 kilogramów cukru rocznie, co daje 3,75 kilograma miesięcznie.
Tekst: PKW