Chrupiący bekon z marchewek? Prosty przepis, który stał się hitem internetu

Kiedy Tabitha Brown wrzuciła na swoje social media ten prosty przepis, pewnie nie spodziewała się 12 mln wyświetleń na TikToku i prawie 600 tys. na Instagramie. Czyżby wegański bekon był tym, czego świat teraz potrzebuje?
.get_the_title().

Kwarantanna sprawiła, że częściej gotujemy w domu. Jedni na obiad mają kupiony zawczasu hurtem makaron, inni swoimi daniami zasłużyli już na gwiazdki Michelina. I jedni, i drudzy chętnie relacjonują swoje poczynania w social mediach, bo właśnie tam w dużym stopniu toczy się teraz nasze życie. W sieci prowadzone są też kursy kulinarne, szefowie kuchni znanych restauracji zdradzają swoje tajniki, gotują celebryci i inflencerzy, w tym nawet ci, którzy do tej pory stołowali się głównie restauracjach.

Mało komu jednak udaje się pokazać w kuchni coś naprawdę odkrywczego. Wegańska kucharka Tabitha Brown zdołała tego dokonać swoim przepisem na bekon z marchewki.

Na swojej stronie internetowej Tabitha Brown przedstawia się jako dziewczyna z małego miasta w Północnej Karolinie, żona, aktorka i influencerka kulinarna.

Do tego ostatniego tematu podchodzi mocno z przymrużeniem oka, ale mimo żartów i wygłupów w kuchni, z pełną świadomością szerzy wiedzę o dobroczynnych skutkach diety wegańskiej.

Jej obserwatorzy mogą liczyć na lekcje gotowania na Facebooku czy krótkie przepisy na TikToku. W ostatnim czasie z pewnością przybyło jej followersów, bo przepis na bekon z marchewek stał się viralem.

To przepis genialny w swej prostocie. Surową marchewkę należy pokroić obieraczką do warzyw w cienkie plastry. Następnie plastry zamarynować w mieszance syropu klonowego, czosnku i cebuli w proszku, wędzonej papryki i Liquid Smoke, czyli dymnego, naturalnego aromatu w płynie (wystarczy kilka minut). Później wrzuca się je do piekarnika lub beztłuszczowej frytkownicy i piecze w temperaturze ok. 170 stopni Celsjusza przez 5 minut. Gotowe! Obserwatorzy w komentarzach na Instagramie zachwycają się tym przepisem. A ci, którzy go jeszcze nie próbowali, dopytują o to, czy efekt finalny jest bardziej słodki czy słony.

Tabitha zapewnia, że syrop klonowy i naturalną słodycz marchewki przełamują pozostałe przyprawy. Trzeba przyznać, że brzmi to intrygująco i pysznie.

via GIPHY

Zresztą gdy usłyszycie odgłos tego chrupania, to sami zechcecie zrobić taki wegański bekon! Zwłaszcza że Tabitha w dwuminutowym filmiku zdążyła zmieścić jeszcze przepis na pysznego wrapa z nim w roli głównej. Smacznego!

Źródło zdjęć głównych: instagram @iamtabithabrown
Tekst: KD

FOODIE