Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Czy kawa bezkofeinowa jest szkodliwa?

Lubisz kawę, ale nie chcesz kolejnej dawki kofeiny i dlatego sięgasz po dekofeinizowana kawę? Zastanów się nad alternatywą. Naukowcy obawiają się, że chemikalia używane do usuwania kofeiny mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka.
.get_the_title().

Kochamy kawę, ale niektórzy z nas przesadzają i piją jej stanowczo za dużo. Oczywistym wyborem okazuje się dla nich kawa bezkofeinowa pozbawiona efektu jaki daje kofeina, ale smakująca niemal tak samo.

Czym jest ten napój? Kawa bezkofeinowa, lub inaczej kawa dekofeinizowana, to kawa, z której usunięto większość kofeiny. Chociaż dla wielu osób jest to atrakcyjna alternatywa, pojawiają się obawy dotyczące metod wykorzystywanych do jej produkcji, zwłaszcza jeśli chodzi o potencjalne ryzyko dla zdrowia.

Jak usuwa się kofeinę z ziaren kawy? Istnieje kilka sposobów na dekofeinizację kawy:

Metoda chemiczna, czyli wykorzystująca rozpuszczalniki chemiczne, najczęściej wykorzystuje do tego celu chlorek metylenu. Proces polega na zwilżaniu ziaren kawy i przepuszczaniu przez nie pary, a następnie użyciu chlorku metylenu do usunięcia kofeiny. Po zakończeniu procesu rozpuszczalnik jest usuwany.

Używa się do tego procesu również acetatu etylu. Jest to substancja chemiczna naturalnie występująca w owocach, czasami stosowana do dekofeinizacji kawy.

Kolejna metoda – 'wody szwajcarskiej’ – polega na wypłukiwaniu kofeiny z ziaren kawy, a następnie filtrowania płynu przez węgiel aktywny, aby usunąć kofeinę.

Proces CO2, wykorzystuje wysoko ciśnieniowy i ciekły dwutlenek węgla, który selektywnie ekstraktuje kofeinę z ziaren kawy.

Niektóre badania sugerują, że wystawienie na działanie dużych ilości chlorku metylenu może zwiększać ryzyko raka, jednak kawa bezkofeinowa zawiera jedynie śladowe ilości tej substancji.

Kawa bezkofeinowa jest uważana za bezpieczną do spożycia przez większość ludzi, a potencjalne ryzyko związane z procesem dekofeinizacji jest niewielkie. To, że coś jest dopuszczone do sprzedaży nie znaczy, że nie powinniśmy się zastanowić nad wyborem oraz spożyciem danego produktu.

Ważne jest, aby wybierać produkty od renomowanych producentów i być świadomym metod dekofeinizacji. Producenci coraz częściej umieszczają na opakowaniu opis metody jaką daną kawę dekofeinizowano. Mamy wybór, więc warto z niego skorzystać.

źródło: informacje prasowe
zdjęcie główne: Nathan Dumlao / Unsplash

ZDROWIE