Kakao lepsze niż kawa po nieprzespanej nocy

Naukowcy dowodzą, że po bezsennej nocy powinniśmy sięgać nie po filiżankę mocnej kawy, a po kubek gorącego kakao. To ono ma nas postawić na nogi.
.get_the_title().

Ostatnie badania opublikowane w Journal of Hypertension udowodniły, że wypicie szklanki kakao do śniadania jest w stanie zmniejszyć złe samopoczucie po nieprzespanej nocy.

W czasie trwania badania naukowcy podawali osobom po bezsennej nocy dwa rodzaje kakao – jedno bogate we flawanole i drugie z mniejszą ich zawartością. Po upływie dwóch godzin od spożycia badacze ocenili różne zmienne sercowo-naczyniowe i poznawcze u obu z grup.

Wyniki wykazały, że kakao bogate we flawanole zapewniało działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając szkodliwe hemodynamiczne skutki deprywacji snu, takie jak wzrost skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi czy wzrost prędkości fali tętna.

Brak snu ma negatywny wpływ na zdrowie sercowo-naczyniowe, a w szczególności na ciśnienie krwi, wpływa na zaburzenia poznawcze oraz problemy z pamięcią, które z czasem mogą doprowadzić do demencji i choroby Alzheimera.

Wyniki badania sugerują, że spożywanie kakao bogatego we flawanole jest wstanie wpłynąć na negatywne skutki minionej nocy.

Ponadto kakao jest bogate w minerały, ma wiele zdrowotnych właściwości, pobudza i polepsza koncentrację oraz dobrze wpływa na procesy metaboliczne, które zachodzą w mózgu. Przyczynia się do zmniejszania ryzyka miażdżycy i udaru mózgu, a także przeciwdziała niedokrwieniu narządów.

Dzięki zawartości serotoniny, dopaminy i tryptofanu, które umożliwiają produkcje endorfin, po spożyciu kakao możemy poprawić sobie samopoczucie.

Mimo że życzymy jak najmniej nieprzespanych nocy, ale na wszelki wypadek podajemy wam przepis na najlepsze domowe kakao:

1 szklanka ulubionego mleka (może być roślinne)
1 łyżeczka sypkiego kakao
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
mała szczypta chili w proszku

Kakao, miód, sól i chili rozmieszać w niewielkiej ilości ciepłego mleka, a pozostałą część zagotować. Do garnka z gotującym się mlekiem wlać rozmieszane uprzednio kakao i jeszcze przez chwilę gotować do aż do całkowitego rozpuszczenia. Wypijać gorące.

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE