Łatwe koktajle, które możesz serwować sobie na następnej imprezie online
Nie możecie już patrzeć na ulubione, ale wciąż to samo wino? Wyczerpaliście już wszystkie pomysły na drinki robione w domu? Rzućcie okiem na nasze propozycje.
A jeśli brakuje wam jakiegoś składnika, możecie go przecież pominąć lub zamienić – kreatywność mile widziana!
Od orzeźwiających, mrożonych koktajli, po owocowe i herbaciane połączenia smaków. Możecie je odtworzyć lub potraktować jako inspirację.
1. Mrożone, orzeźwiające wino na dwa sposoby
Ananasowo-rumowy Crush
200 ml czerwonego wina
1 szklanka lodu
100 ml rumu
3 plastry ananasa, pokrojone
ew. cukier (jeśli ananas nie jest wystarczająco słodki)
Wino rozlej do tacki na kostki lodu i zamroź.
Następnie umieść kostki zamrożonego wina, szklankę lodu, rum i kawałki ananasa w blenderze o dużej mocy. Zblenduj do uzyskania dość gęstej, lodowej konsystencji (około 20-30 sekund). Rozlej do 2 szklanek. Udekoruj ananasem.
Orzeźwiający Crush z czarnym bzem
200 ml białego wina
1 szklanka lodu
50 ml syropu z czarnego bzu
1 łyżka soku z cytryny
6 plasterków obranego, świeżego ogórka
Wino rozlej do tacki na kostki lodu i zamroź.
Następnie umieść kostki zamrożonego wina, szklankę lodu, syrop z czarnego bzu i plasterki ogórka w blenderze o dużej mocy. Zblenduj do uzyskania dość gęstej, lodowej konsystencji (około 20-30 sekund). Rozlej do 2 szklanek. Udekoruj plasterkami ogórka.
2. Cranberry Cosmo
1 limonka
40 ml wódki
50 ml soku żurawinowego
1 łyżka syropu cukrowego (otrzymasz go, gotując wodę z cukrem w proporcji 1:1)
lód
rozmaryn
Do wypełnionego lodem shakera dodaj wódkę, sok wyciśnięty z limonki, sok żurawinowy i syrop cukrowy. Następnie energicznie wstrząśnij i przelej do kieliszka. Drink najładniej będzie prezentować się w kieliszku do martini. Udekoruj świeżą gałązką rozmarynu.
Rada: Nie mieszaj koktajlu zbyt długo w shakerze. Im mocniej wstrząśniesz, tym bardziej rozwodniony będzie twój koktajl.
3. Bourbon Chai
3/4 szklanki gorącej wody
1/4 szklanki niesłodzonego waniliowego mleka migdałowego
30 ml zaparzonego gorącego espresso
30 ml bourbonu
2 łyżki miodu
mielony cynamon
herbata Chai (sypana lub w saszetkach)
Wymieszaj w większym kubku gorącą wodę, mleko migdałowe, espresso, bourbon, miód i mielony cynamon. Dodaj herbatę Chai (całą saszetkę lub w zaparzaczu) i daj jej się zaparzyć przez 5 minut. Wyrzuć torebkę z herbatą lub wyjmij zaparzacz. Przelej drink do ładnego kieliszka i udekoruj. Podawaj na gorąco.
4. Pimm’s Iced Tea
Na 4 koktajle:
1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa lub liści herbaty tropikalnej
1 szklanka wrzącej wody
½ szklanki cienko pokrojonego ogórka (najlepiej obieraczką)
1 cytryna pokrojona w plasterki
120 ml likieru Pimm’s No1
120 ml szklanki napoju imbirowego (ginger ale) lub lemoniady
Kwiaty hibiskusa lub liście herbaty zalej wrzątkiem i pozostaw na 5 minut pod przykryciem. Odcedź i usuń hibiskus lub herbatę. Schłodź napar w lodówce.
Plasterki ogórka i cytryny rozdziel między cztery szklanki i wypełnij je lodem. Dodaj 2 łyżki stołowe (30 ml) Pimm’s No1, ¼ szklanki ostudzonego naparu i 2 łyżki (30ml) imbirowego napoju do każdej szklanki i wymieszaj.
5. Strawberry&Rose
Na 4 koktajle:
2 szklanki truskawek (mogą być mrożone)
1/4 szklanki soku z cytryny
30 ml wody różanej
½ szklanki cukru
1 szklanka wódki
4 szklanki wody gazowanej
lód
listki mięty
kawałki truskawek lub suszone płatki róż do dekoracji
Truskawki, sok z cytryny, wodę różaną, cukier i 2 szklanki wody gazowanej blenduj przez około 1-2 minuty. Wlej mieszankę do dużego dzbanka, dodaje pozostałe 2 szklanki wody gazowanej, wódkę i zamieszaj. Schłodź w lodówce. Podawaj na lodzie z miętą, kawałkami truskawek lub z płatkami róż do dekoracji.
Tekst: Marta Mankiewicz