Nowe mleko roślinne z nasion drzewa Pongamia
Kalifornijski start-up TerViva odkrył, jak wytwarzać odżywcze mleko roślinne z nasion drzewa pongamia, znanego również jako „pionowa soja”.
Pochodząca z Indii i Australii pongamia jest długowiecznym drzewem, które wytwarza nasiona podobne do nasion soi.
W przeliczeniu na hektar pongamia produkuje dziesięciokrotnie więcej oleju niż soja, jest tańsza w utrzymaniu, będąc jednocześnie bardziej zrównoważoną i przyjazną dla środowiska.
Pongamia jest rośliną drzewiastą bez GMO, która może być uprawiana przy niewielkim nawadnianiu lub bez nawadniania. Produkuje nasiona oleiste, które są przetwarzane w olej na biopaliwo. Białko roślinne zamieniane jest w paszę dla zwierząt, biogaz lub biomasę, którą można stosować do wytwarzania energii elektrycznej.
TerViva otrzymując finansowanie, zobowiązała się do wprowadzenia na rynek nowych produktów pochodzenia roślinnego stworzonych z nasion drzewa pongamia. Drzewo wytwarza nasiona o wysokiej zawartości białka, ale nie było do tej pory uprawiane w celu spożycia przez ludzi, ponieważ zawiera też substancje antyżywieniowe.
TerViva odkryła sposób na usunięcie tych negatywnych składników i z powodzeniem przekształciła nasiona w białko roślinne, olej i mleko wegańskie.
–„Białko Pongamii – będącej w rodzinie roślin strączkowych – jest podobne do tego, które znajduje się w grochu i soi oraz wykazuje silne właściwości żelujące i emulgujące” – mówi założyciel i prezes TerViva Naveen Sikka. –
Niedawno wyprodukowaliśmy mleko Pongamia, które pozostawia wspaniały smak w ustach i ma pożądaną konsystencję, dzięki zdolności emulgowania, a zawartość białka jest dość wysoka w stosunku do mleka orzechowego. W przypadku odżywiania ludzi jest to idealny zamiennik soi.
Firma zasadziła 150 tys. drzew pongamii we współpracy z rolnikami z różnych stanów, a uzyskane ostatnio pieniądze planuje przeznaczyć m.in. na posadzenie kolejnych 20 tys. drzew.
Tekst: Marta Mankiewicz