R.I.P. sushi. Przyczyna śmierci: technologia. Powstało niezwykłe, spersonalizowane sushi 3D
Japońska firma Open Meals łączy naukę i kulinarne dobro kraju, czyli sushi, by tworzyć zestawy bogate w składniki odżywcze w oparciu o indywidualne wymagania klientów.
Sushi 3D powstawać będzie na podstawie uprzedniej analizy śliny, moczu i kału konsumentów.
Dzięki temu każda rolka będzie dostosowana do potrzeb konkretnej osoby.
Koncepcja zakłada, że będzie to restauracja, którą w dużej mierze będzie obsługiwał niezawodny system robotów i drukarek 3D, które dosłownie posiłkując się danymi klientów, stworzą dla nich spersonalizowane sushi.
Głównym celem jest zrobienie takiego sushi, które będzie bogate w konkretne witaminy, związki odżywcze oraz minerały.
Sushi drukowane w 3D przez Open Meals zadebiutowało w ubiegłym roku na festiwalu w Austin pod tytułem „Sushi Teleportation”. Pomysł polegał na przesyłaniu przez klientów danych o żywności oraz upodobań smakowych na cyfrową platformę połączoną z systemem ramion robota, które drukowały trójwymiarowe, pikselowe kostki sushi z jadalnego żelu. Ich wygląd co prawda zachwyca, ale można obawiać się o smak oraz konsystencję, która podobno jest raczej galaretowata.
W tym roku Open Meals chce użyć „próbek biologicznych” do stworzenia unikalnego sushi, które spełni wymagania żywieniowe konkretnej osoby.
W przyszłym roku firma planuje wystartować w Tokio z restauracją o nazwie Singularity restaurant. Osoby zainteresowane spersonalizowanymi posiłkami będą musiały pamiętać o dokonaniu uprzedniej rezerwacji.
Następnie restauracja wyśle zestaw do testów zdrowotnych, zmuszając w ten sposób gości do wysłania im fiolki ze swoimi próbkami śliny, moczu oraz kału.
Z próbek wyodrębnione zostaną te składniki odżywcze, jakich konsument potrzebuje najbardziej, a dane trafią do produkujących trójwymiarowe sushi robotów. Te stworzą specjalny, bogaty w brakujące minerały zestaw rolek sushi 3D.
Tekst: Marta Mankiewicz