Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Wegańskie jedzenie na campingu? Sprawdźcie nasze pomysły

Czas spakować namiot i ruszyć, by odkrywać piękne tereny. Sezon campingowy trwa! Jeśli jesteście na diecie wegańskiej i brakuje wam kulinarnych inspiracji, spójrzcie na nasze propozycje.
.get_the_title().

Od śniadania po obiad, a nawet deser – campingowe warunki wcale nie ograniczają. Dzięki tym przepisom ułatwicie sobie biwakowanie na świeżym powietrzu. Jednak pamiętajcie, aby wziąć z sobą zestaw naczyń i sztućców wielokrotnego użytku, turystyczną kuchenkę gazową lub grilla i garnek lub żeliwną patelnie. Z pewnością się przydadzą!

ŚNIADANIE: Francuskie tosty bananowe

źródło: freshoffhegrid.com

Do zrobienie tostów francuskich wcale nie potrzebujcie nabiału i jajek. Ten przepis jest wegański, składa się tylko ze składników, których nie trzeba przechowywać w niskiej temperaturze i jest prosty do zrobienia.

Gdy użyjecie banana zamiast jajek i pełnotłustego mleka kokosowego zamiast mleka krowiego, osiągniecie ten sam efekt, co przy klasycznych tostach, ale dodatkowo będą mieć one wyjątkowy bananowo-kokosowy smak.

Składniki:
kromki czerstwego chleba
2 banany, najlepiej bardzo dojrzałe
1 puszka mleka kokosowego
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Do podania: owoce, miód, syrop klonowy, płatki kokosowe, orzechy

Zacznijcie od rozgniecenia bananów widelcem, aż zamienią się w puree. Następnie dodajcie od nich puszkę mleka kokosowego, cynamon i sól i dokładnie wymieszajcie, aż wszystko dobrze się połączy. Nic nie szkodzi, jeśli kawałki banana są nadal widoczne w cieście.

źródło: freshoffhegrid.com

Rozgrzejcie patelnię na średnim ogniu. W mleku kokosowym jest wystarczająco dużo tłuszczów, więc prawdopodobnie nie będziecie musieli dodawać oleju na patelnię. Pojedynczo zanurzajcie kromki chleba w bananowym cieście, pozwalając mu moczyć się z każdej strony przez około 10 sekund, a następnie połóżcie je na patelnię. Gdy tylko jedna strona stanie się złotobrązowa, odwróćcie kromki i podsmażcie je z drugiej strony.

W zależności od tego, co macie ze sobą, gotowe tosty posypcie płatkami kokosowymi i świeżymi owocami, polejcie miodem albo syropem klonowym.

Jajecznica z ciecierzycy

źródło: veganbell.com

Czym byłoby śniadanie bez obfitej wegańskiej jajecznicy? W tym szybkim i łatwym przepisie zamiast jajek użyjcie ciecierzycy.

Składniki:
1 puszka ciecierzycy
1 łyżka oliwy z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
1 cebula pokrojona w plasterki
1 pokrojona papryka
1 pokrojony pomidor
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól i pieprz
2 szklanki szpinaku

Ciecierzycę odcedźcie i rozgniećcie. Przydatna będzie tu ubijaczka do ziemniaków, ale w warunkach campingowych spokojnie możecie użyć widelca. Odłożycie ją na bok.
W garnku na małym ogniu rozgrzejcie olej, dodajcie cebulę oraz czosnek i podsmażcie. Teraz dodajcie rozgniecioną ciecierzycę, paprykę, pomidora oraz wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszacie i podsmażajcie jeszcze przez 5-6 minut na małym lub średnim ogniu.
Następnie dodajcie szpinak i dobrze wymieszajcie całość, podsmażając przez około 2 minuty. Wegańska jajecznica z ciecierzycy gotowa!

OBIAD: Meksykańskie Fajitas

źródło: freshoffhegrid.com

Biwakowanie nie może się obyć bez konkretnego posiłku.

Warzywne fajitas z grillowanymi „stekami” z batatów, pieczoną papryką i cebulą to nowa wariacja na temat meksykańskiego klasyka.

Składniki:
Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki chili w proszku, 1 łyżeczka kuminu, 1/4 łyżeczki soli
1 batat
1 cebula
1 papryka czerwona
limonka
placki tortilli

Zmieszajcie wszystkie składniki marynaty razem. Następnie posmarujcie nią pokrojonego w plastry batata i odstawcie na czas rozpalania grilla.
Na grillu postawcie patelnię żeliwną. Posmażcie pokrojoną cebulę i paprykę na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie wrzućcie na ruszt steki z batatów i grillujcie je przez około 5-7 minut z jednej strony, aż będą miękkie w środku.
Grillowane warzywa i steki z batatów układajcie na plackach tortilli (możecie je wcześniej chwilę podpiec na patelni), skropcie wszystko limonką i zjadajcie.

PRZEKĄSKA: Chleb na patyku z ogniska

źródło: veganonboard.com

Puszyste bułeczki bez nabiału i jajek pieczone nad ogniskiem. Wystarczy, że połączycie mąkę, drożdże, cukier, wodę, olej i sól – i voila! Gwarantujemy, że nie poprzestaniecie na jednej!

Ciasto jest drożdżowe, więc przepis wymaga trochę cierpliwości. Najpierw możecie zrobić ciasto, a następnie zacząć zbierać drewno na ognisko.

Istotny jest też wybór patyków, na których będziecie piec swój chleb. Muszą być na tyle długie, aby można je było trzymać w wygodnej odległości od ognia. Szukajcie zatem takich, które mają minimum 1,5 m długości i najlepiej niech będzie to drewno z drzewa owocowego np. z jabłoni, gruszy, śliwki, buku czy dębu.

Składniki:
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

W dużej misce wymieszajcie wszystkie składniki ciasta. Nie ma potrzeby ugniatania. Przykryjcie miskę i odstawcie ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Następnie wyłóżcie wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię i podzielicie na 8 części.
Zacznijcie od rozciągnięcia każdej części ciasta na długość paska, a następnie owińcie ciasto wokół końcówek patyków. W razie potrzeby ściśnijcie ciasto, aby zabezpieczyć je przed ześlizgnięciem się z patyka. Trzymajcie patyki z ciastem lub podeprzyjcie je tak, by znajdowały się nad ogniem.
Obracajcie, aby wszystkie boki się zrumieniły. Chleb ma być lekki i puszysty w środku i zarumieniony i chrupiący na zewnątrz.

Możecie zjeść go prosto z patyka, ale niech najpierw trochę ostygnie!

DESER: Pieczone jabłka z granolą

źródło: recipesfrompantry.com

Ten deser możecie z powodzeniem upiec na grillu lub nawet na ognisku. Wymaga użycia jedynie prostych składników, a przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.

Składniki:
3 jabłka
oliwa z oliwek
syrop klonowy
cynamon
granola
folia aluminiowa

Przygotujcie 4 większe kwadraty z folii aluminiowej. Na przygotowanej folii rozłóżcie jabłka pokrojone w plasterki, skropcie je wedle uznania oliwą z oliwek i syropem klonowym. Posypcie cynamonem do smaku, a następnie dodajcie granolę.
Zamknijcie szczelnie paczuszki i umieśćcie je na grillu. Trzymajcie je tam przez 15-20 minut, obracając przynajmniej raz, aż jabłka ugotują się do pożądanej miękkości. Zdejmijcie paczuszki i podawajcie od razu.

Tekst: Marta Mankiewicz
Zdjęcie główne: livekindly.com

FOODIE