Własna firma przed osiemnastką? Oto dzieciaki, które prowadzą swój wegański biznes
1. Shiann Hogan
Ta 16-latka z Los Angeles mimo młodego wieku ma już trzyletnie doświadczenie w prowadzeniu własnej firmy. Shai’s World to wegańska marka kosmetyczna. Produkuje lakiery do paznokci we wszystkich kolorach tęczy, a także zestawy do malowania brwi i sztuczne paznokcie.
Nastoletnia Shai jest też aktywistką, była chociażby prelegentką podczas 9. Konferencji Annual Black Business Women Rock Network Conference.
2. Sofia Rizzo
Wyświetl ten post na Instagramie.
12-latka uważa, że jej brokat uszczęśliwi każdego. Takie jest też założenie jej marki Glitter Girl, sprzedającej ekologiczny brokat oraz klejnoty, które można nosić przyklejone do twarzy. Brokat małej Australijki jest w stu procentach wegański i biodegradowalny. Nie jest plastikowy, tylko wykonany z elementów drzewnych.
Produkty Glitter Girl cieszą się w Australii dużym zainteresowaniem. Tysiące dziewczynek zamawia je do swoich domów.
Wejdźcie też na Instagrama tej pozytywnej 12-latki. Nie da się ukryć, że kocha jednorożce.
3. Shi LaChef (aka Shiona Curry)
Wyświetl ten post na Instagramie.
That’s all! Won’t be on long. Join me and a special guest #veganrecipes #plantbased #plantbasedmeals
Ta dziewczyna zaczęła gotować już w wieku 6 lat! 10 lat później może się pochwalić własną linią soków i wegańską książką kucharską. W swoim sklepie internetowym sprzedaje imbirową i truskawkowo-imbirową lemoniadę. Jej książka z przepisami skierowana jest do dzieci i zawiera przepisy, które posmakują każdemu młodszemu nastolatkowi.
Jej najlepszy tip dla wszystkich roślinożerców? Najgorsze jest przegotowanie warzyw.
4. Kaitlin Neiland
Biznes tej 17-letniej Brytyjki to prawdziwy przełom! Jej firma Merely Marvellous sprzedaje wegańskie, bezglutenowe przysmaki dla psów, które piecze w domu. Jej produkty są urocze – marchewkowe gwiazki, przysmaki z łapkami czy cukierki bananowo-buraczane. Pomysł nie wziął się znikąd. Pięć lat temu Mere, pies Kaitlin, ciężko zachorował. Psiak musiał się przerzucić na dietę bezzbożową, co zainspirowało dziewczynę do założenia własnej firmy.
5. Omari McQueen
Ten 12-latek jest wyjątkowo uzdolnionym chłopakiem. Omari stał się najmłodszym restauratorem na świecie po tym, jak jego wegańskie przysmaki pojawiły się w karcie lokalnej restauracji. Jest też najmłodszym wielokrotnie nagradzanym wegańskim szefem kuchni w Wielkiej Brytanii. W Londynie szybko stał się naprawdę porządanym kucharzem!
Jego specjalność to wegańskie potrawy karaibskie. Ma też firmę Dipalicious, która produkuje i sprzedaje wegańskie dipy.
6. Lyrica, Zaira i Nadira Leo
Ten tercet kocha piec. 13-letnia Lyrica, 12-letnia Zaira i 9-letnia Nadira zamieniły tę miłość we własną wegańską knajpę. Bourne Briliand to roślinna piekarnia w Tallahassee na Florydzie. Dziewczyny sprzedają tam takie przysmaki jak babeczki czy ciastka, a także herbaty i inne napoje. W soboty siostry oferują również dania gorące, takie jak np. wegański kurczak z grilla.
7. Alina Morse
Są prezesi, którzy oddaliby wszystko, aby znaleźć się na okładce Entrepreneur. Alina dokonała tego, gdy miała zaledwie 13 lat. Nastolatka z Michigan chwaliła się tym, że z sukcesem prowadzi firmę, która produkuje bezcukrowe, wegańskie słodycze Zollipops. Teraz, dwa lata później, Zollipops to także wegańskie, bezcukrowe toffi i cukierki w proszku.
Firma 15-latki przynosi wielomilionowe obroty.
Na koniec nasuwa się myśl, na ile te biznesy powstały z pasji i przedsiębiorczości dzieciaków, a na ile są to niespełnione marzenia rodziców. Czy nastolatek naprawdę może założyć firmę? Okazuje się, że tak. W Polsce osoba, która ma ograniczoną zdolność do czynności prawnych (w praktyce to osoby między 13 a 18 rokiem życia) może prowadzić firmę pod warunkiem, że na dokonywane przez nią czynności, np. podpisywanie umów, wyrażają zgodę jej opiekunowie prawni. Może nie jest to najprostsze, ale w dalszym ciągu możliwe.
A co, jeśli rodzice faktycznie jedynie pomogli swoim dzieciom w zamienieniu ich pasji w biznes i to ci nastolatkowie byli pomysłodawcami firm? To niewąpliwie duży sukces i spełnienie marzeń, ale też duża odpowiedzialność i zapewne niekiedy również niemało stresu.
Zdjęcie główne: veganfoodandliving.com / voyagela.com / zollipops.com
Tekst: Marta Zinkiewicz