Lidl wprowadza prosecco, które… nie powoduje kaca
Oferta Lidla rozszerzyła się ostatnio o wyjątkowe prosecco – Organic Prosecco Spumante. Czym wyróżnia się ten produkt? Prosecco to wykonane zostało z organicznych winogron w piwnicach, które czyszczone są wodą z recyclingu.
Dodatkowo w winnicach nie wykorzystuje się nawozów chemicznych, pestycydów czy środków owadobójczych.
To pewnie wystarczy, aby przekonać entuzjastów ekologii do zakupu, ale prosecco z Lidla ma jeszcze jedną zaletę, dzięki której skusi na na nie więcej osób. Firma zapowiada, że nie powoduje ono kaca.
Jak to możliwe? Związane jest to z procesem produkcji. Poziom siarczynów w winach organicznych jest znacznie niższy, bo producenci nie mogą ich dodawać. Zwykle zawierają pomiędzy 10-40 ppm (części na milion), tymczasem zwykłe wina mogą mieć aż do 350 ppm.
To właśnie siarczyny przyczyniają się do kaca.
Wady? Prosecco dostępne jest na razie tylko w brytyjskich Lidlach – pierwsza partia pojawiła się w sklepach już wczoraj, a następna trafi tam pod koniec listopada. Kosztuje 7,99 funta.
Źródło: The Independent