Sąsiedzkie dzielenie się żywnością? To może działać
– Marnowanie żywności to duży problem w całej Polsce. Często wyrzucamy produkty, których nie zdążyliśmy zjeść na czas. A przecież dookoła jest mnóstwo potrzebujących osób, którym te produkty mogłyby pomóc. Jako Fundacja chcemy, aby lokalna społeczność miała możliwość sąsiedzkiego dzielenia się jedzeniem i wzajemnego wspierania, a także ograniczenia marnowania żywności – mówi Roman Żarnecki, Prezes Zarządu Fundacji CHOPS.
W sumie każdego roku marnuje się w Polsce ok. 5 mln ton żywności, co oznacza, że statystycznie każdy z nas wyrzuca do kosza aż 130 kg jedzenia rocznie!
Fundacja CHOPS razem z marką WINIARY założyły już 13 jadłodzielni w Polsce. Wsparcie marki sprawiło, że punkty te są świetnie wyposażone, a dzięki pracy opiekunów i wolontariuszy fundacji CHOPS funkcjonują sprawnie. To ważne, żeby ktoś sprawdzał na bieżąco, czy produkty na pewno nadają się do spożycia. Dzięki temu jadłodzelnia ma szansę spełnić swoją funkcję.
W ramach programu 'Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu’ WINIARY otworzyło kolejny punkt sąsiedzkiego dzielenia się żywnością.
Jadłodzielnia stworzona we współpracy z Fundacją CHOPS stanęła obok budynku Towarzystwa Przyjaciół Dzieci przy ul. Wileńskiej 55/57 w Warszawie. Miejsce nie zostało wybrane przypadkowo. Ruchliwa przestrzeń, a wokół placówki dla dzieci, przedszkola, place zabaw.
W Polsce marnuje się około 5 mln ton żywności rocznie. WINIARY uruchomiło program 'Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu’. Marka pomaga konsumentom ograniczyć wyrzucanie jedzenia, dzieląc się z praktycznymi wskazówkami czy przepisami, ale także zachęcając do przekazywania nadwyżek żywności potrzebującym.
– Misją marki WINIARY jest pomaganie Polakom w codziennym gotowaniu. Robimy to od ponad 80 lat. Myśląc o odpowiedzialnym podejściu do gotowania, ważnym aspektem stała się dla nas walka z marnowaniem żywności. Robimy to, edukując konsumentów w zakresie odpowiedniego planowania, przechowywania i gospodarowania żywnością, ale także przez popularyzowanie idei dzielenia się jedzeniem. Warszawska jadłodzielnia jest już dwunastym punktem, który udało nam się otworzyć od drugiej połowy 2021 roku. Cieszę się, że możemy rozwijać tę inicjatywę i również w stolicy będziemy mogli przyczynić się do ograniczania problemu marnowania żywności. Liczymy, że będzie cieszyła się ona dużym zainteresowaniem ze względu na dużą liczbę mieszkańców i lokalizację w niedalekiej odległości od Dworca Wileńskiego – podkreśla Szymon Ulkowski, Kierownik ds. e-Business i Komunikacji marki WINIARY.
Na wydarzeniu pojawiła się również Jagna Niedzielska, która od lat inspiruje konsumentów do bardziej odpowiedzialnych i zrównoważonych decyzji w kuchni.
– Niewykorzystane produkty, których termin przydatności się kończy, mogą posłużyć jako baza do innych potraw na kolejne dni. Na stronie internetowej www.winiary.pl dostępne są przygotowane przeze mnie przepisy w duchu zero waste, które pomagają tak planować menu, by nic się nie zmarnowało. A jeśli plany w międzyczasie się zmienią i zostaniemy z nadmiarem żywności, doskonałym pomysłem będzie podzielenie się nią w jadłodzielniach. Idea foodsharingu jest szczytna, a przy okazji dobra dla planety – mówi Jagna Niedzielska, ambasadorka marki WINIARY.
Jak działa jadłodzielnia?
Jadłodzielnia to sąsiedzki punkt nieodpłatnego dzielenia się żywnością. Każda z tworzonych przez WINIARY jadłodzielni zawiera lodówkę przeznaczoną do przechowywania produktów wrażliwych na temperaturę oraz regały i szafki na produkty suche. Zainteresowani mogą zostawiać żywność, której nie są w stanie wykorzystać, natomiast każdy potrzebujący będzie mógł ją zabrać i zagospodarować. Punkt otwarty będzie w godzinach 8:00-22:00 każdego dnia.
Na stronie https://www.winiary.pl/lista-jadlodzielni-w-polsce/ znajduje się mapa wszystkich jadłodzielni w Polsce.
Więcej informacji o kampanii, jak również porady na dalsze wykorzystanie produktów, które pozostały w lodówce oraz inspiracje do działań mających na celu ograniczenie marnowania żywności można znaleźć na stronie https://www.winiary.pl/pomagamy-w-gotowaniu-i-niemarnowaniu.
Źródło: materiały prasowe