Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Dołącz do akcji 'Ogródki ze smakiem’!

'Ogródki ze smakiem' to konkurs zainicjowany przez markę Electrolux i objęty honorowym patronatem przez PAN Ogród Botaniczny – Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie. Skierowany jest do przedszkoli, które marzą o prowadzeniu ogródków warzywnych.
.get_the_title().

Jak najlepiej przekonać ludzi o tym, że warto dbać o środowisko, produkować mniejszą ilość odpadów i nie marnować jedzenia? Zaznajamiając ich z tymi ideami od najmłodszych lat. Pomoże w tym ogólnopolski program edukacyjny 'Ogródki ze smakiem’, który zainicjowany został przez markę Electrolux i objęty honorowym patronatem przez PAN Ogród Botaniczny – Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie.

W ramach akcji przedszkola z całej Polski mają szansę powalczyć o nagrodę główną, czyli ogródek warzywny, w którym prowadzić będą działalność edukacyjną wśród najmłodszych na temat ekologii.

Nie ma lepszego sposobu, by zachęcić dzieci do poznawania przyrody, niż praca w stworzonym przez siebie ogródku. Ogródek warzywny jest doskonałym miejscem do poznawania tajemnic roślin i zwierząt, do uprawiania zdrowych i smacznych przekąsek czy ziół, które znajdą się na talerzach. Dania z własnej grządki od razu smakują lepiej! – mówi Maja Popielarska, dziennikarka, miłośniczka roślin i ogrodów, a także autorka tekstu na stronie akcji.

Tego rodzaju ogródki mogą zmienić świat na lepsze – i nie ma w tym żadnej przesady. Brytyjska organizacja The Royal Horticultural Society dowodzi, że dzieci, które mają zajęcia w ogródkach szkolnych, lepiej rozwijają umiejętności społeczne. Ogrodnictwo poprawia także ich poziom koncentracji, kondycję i samopoczucie. Nie bez znaczenia, zwłaszcza w dobie galopującego kryzysu klimatycznego, jest także oczywiście aspekt edukacyjny. Dzieci poznają cykle przyrodnicze, obserwują proces wzrostu roślin i rozwijają w sobie poczucie troski i odpowiedzialności.

Badania dowodzą, że kontakt z naturą i pielęgnowanie ogródka sprawiają, że dzieci dokonują zdrowszych wyborów żywieniowych. I nic dziwnego, bo w końcu kto by nie chciał spróbować marchewki czy rzodkiewki, którą samodzielnie wyhodował?

Mam nadzieję, że realizacja tego projektu przyczyni się do rozpropagowania wśród najmłodszych
i ich rodzin dobrych nawyków w zakresie gospodarowania darami natury oraz podniesie poziom wiedzy na temat zrównoważonej, przyjaznej środowisku produkcji żywności. Rozwijanie w przedszkolu umiejętności ogrodniczych w czasach, gdy wiele dzieci nie ma takiej możliwości we własnym domu, ma szczególną wartość i może zaowocować w przyszłości zaangażowaniem praktycznym w działania w zakresie ochrony przyrody, rekultywacji terenów zdegradowanych oraz produkcji żywności. W dobie zmian klimatycznych ważna jest każda inicjatywa promująca odpowiednie i odpowiedzialne korzystanie z zasobów natury
– mówi prof. Arkadiusz Nowak, Dyrektor PAN Ogrodu Botanicznego – CZRB w Powsinie.

Globalne wyzwania, takie jak degradacja środowiska, zmiany klimatu, pogorszenie jakości żywności oraz problem z jej marnowaniem, bywają trudne do uchwycenia i zrozumienia dla najmłodszych. Wierzymy jednak, że nauka przez zabawę i doświadczenie jest najlepsza, a do tego kontakt z naturą, który umożliwią nasze ogródki, jest niezwykle ważny dla młodego człowieka. Mamy nadzieję, że zarówno prowadzenie ogródka, jak i lekcje zdrowego i zrównoważonego odżywiania, pomogą wykształcić kolejne pokolenia, które będą nie tylko dbać o ziemię, szanować jej plony oraz pracę innych ludzi, ale będą także potrafiły zadbać o swoją zdrową dietę i niemarnowanie żywności. Naszą akcją 'Ogródki ze smakiem’ zachęcamy wszystkich: dzieci, rodziców, nauczycieli, opiekunów, aby spożywali, pozyskiwali i traktowali żywność w sposób niosący korzyści zarówno im samym, jak i naszej planecie – mówi Kamila Cap, Brand Marketing Manager kategorii Taste w Electrolux.

Marka Electrolux nie po raz pierwszy angażuje się w akcję, która promuję ekologię, gospodarkę obiegu zamkniętego oraz zrównoważoną produkcję i konsumpcję.

Konkurs 'Ogródki ze smakiem’ jest bowiem kolejną odsłoną kampanii pod hasłem 'Szwedzki sposób na gotowanie bez marnowania’, obejmującej programy edukacyjne, w które zaangażowani są popularni szefowie kuchni i aktywiści działających na rzecz idei less waste. Electrolux współpracuje także z organizacjami pozarządowymi, takimi jak Banki Żywności czy konferencja 'Nauczyciele Przyszłości – Razem dla środowiska’ fundacji Culturelab, aktywizując oraz integrując nauczycieli, opiekunów i lokalną społeczność, by edukować na temat niemarnowania jedzenia.

źródło: Kelly Sikkema/unsplash

Konkurs 'Ogródki ze smakiem’ jest skierowany do przedszkoli w całej Polsce, które dysponują terenem zielonym.

Nagrodą jest zaprojektowanie i wykonanie ogródka, który powstanie we współpracy z dyrekcją pięciu zwycięskich placówek i samymi przedszkolakami.

Do tego odbędą się warsztaty, podczas których najmłodsi dowiedzą się, w jaki sposób dbać o ogródek, a w połowie czerwca przyjedzie do nich Jagna Niedzielska, propagatorka nurtu less waste w kuchni i wspólnie z przedszkolakami ugotuje coś z ogródkowych plonów. Pozostałe 15 przedszkoli, które dostanie się do finału, otrzyma zestawy dla początkujących ogrodników.

No dobrze, ale jak wziąć udział w konkursie?

Najpierw należy wypełnić formularz zgłoszeniowy, który znajdziecie na stronie www.ogrodkizesmakiem.pl, gdzie przedstawi się optymalne miejsce na przedszkolny ogródek i plan jego zagospodarowania. Pierwszy etap konkursu trwa do 25 kwietnia – tyle czasu macie na zgłoszenie się i oddanie głosu na wybrane przedszkole. W cenie jest więc pośpiech i namawianie do głosowania rodziców, nauczycieli i sympatyków przedszkola, bo to ich głosy decydować będą o przejściu do finału. Drugi etap konkursu rozpocznie się 25 kwietnia i potrwa do 31 kwietnia – dostanie się do niego 20 przedszkoli z najwyższą liczbą głosów, a ich propozycjom przyjrzą się uważnie jurorzy. Piątka zwycięzców wyłoniona zostanie 6 maja, a zaledwie 3 dni później na terenie zwycięskich przedszkoli rozpocznie się tworzenie ogródków warzywnych.

Zachęcamy więc do wizyty na stronie www.ogrodkizesmakiem.pl, zwłaszcza że oprócz informacji o konkursie będą tam także sukcesywnie zamieszczane przewodniki na temat tego, jak założyć ogródek warzywny, jak o niego dbać w duchu less waste, co posiać i zasadzić w zależności od pory roku, a także konspekty zajęć i zabaw dla dzieci związane z ogródkiem.

TU I TERAZ