Coś dla marzycieli i artystycznych dusz! Ten gin z Gabinetu Osobliwości Hendrick’s zachwyca
Do Gabinetu Osobliwości Hendrick’sa dołączył kolejny eksponat. Tym razem jest to ekstrawagancki gin GRAND CABARET w charakterystycznej, pięknej, ciemnej butelce z fioletową etykietą, inspirowany owocowymi smakami i historycznymi recepturami roztańczonego Paryża z początku XX wieku. Etykietę w stylu retro zdobią eklektyczne wzory oddające ducha miasta miłości i ekstrawaganckich spotkań.
Gabinet Osobliwości Hendrick’s istnieje naprawdę – to laboratorium marki, gdzie wyjątkowa kobieta, Lesley Gracie, od ponad 20 lat tworzy eksperymentalne trunki, destylaty, ekstrakty botaniczne, a na koniec kolejne edycje wyjątkowych ginów Hendrick’s.
Pochodząca z Yorkshire Lesley Gracie, Mistrzyni Destylacji marki Hendrick’s, z wykształcenia jest chemiczką, którą fascynują smaki i zapachy. W ciągu ostatnich dwudziestu lat niczym alchemik stworzyła pionierskie produkty Hendrick’s, ekstrakty botaniczne, destylaty i trunki eksperymentalne przechowywane w zamkniętej szafce, w jej laboratorium nazywanym Gabinetem Osobliwości w destylarni Hendrick’s Gin Palace. Za pionierską pracę otrzymała w 2018 roku tytuł 'Gin Distiller of the Year’ przyznany przez World Gin Awards. W 2021 roku została wprowadzona do Gin Magazine Hall of Fame w uznaniu za jej wkład w świat ginu i innowacyjnej pracy.
'Inspirowałam się historycznymi recepturami z owoców pestkowych uwielbianymi przez bohemę Paryża na początku XX wieku – mówi Mistrzyni Destylacji marki Hendrick’s, Lesley Gracie.
Hendrick’s Grand Cabaret z Gabinetu Osobliwości
Gabinet Osobliwości Mistrzyni Destylacji Lesley Gracie zyskuje kolejny eksponat. Tym razem Gracie zachwyciła się koktajlem popularnym na modnych paryskich przyjęciach z początku XX wieku, który zawierał destylat z owoców pestkowych, odrobinę ginu i pachniał różą.
– Tym razem znalazłam inspirację, przeglądając historyczne receptury na destylaty z owoców pestkowych, takie jak eaux de vie, sznaps brzoskwiniowy czy likiery wiśniowe uwielbiane przez tych, którzy kochali bawić się i świętować w wielkim stylu w Paryżu na początku XX wieku – opowiada Mistrzyni Destylacji marki Hendrick’s, Lesley Gracie.
Mistrzyni chętnie eksperymentuje podczas tworzenia unikalnych smaków z Gabinetu Osobliwości Hendrick’sa. – W trakcie moich eksperymentów odkryłam, że gdy połączysz różne smaki owoców pestkowych, uzyskasz bogaty, wyrazisty, ale wciąż lekki smak. Dodałam również słodkie zioła, aby wzmocnić intensywność owoców – tłumaczy.
Każdy wariant z Gabinetu Osobliwości powstaje na bazie głównej receptury Hendrick’s.
– Pokochałam efekt, jaki dodają owoce pestkowe – głębokość smaku przy jednoczesnym zachowaniu charakterystycznej orzeźwiającej lekkości Hendrick’sa – mówi Mistrzyni Gracie. Ten gin został stworzony z myślą o poszukujących zmysłowego, a zarazem orzeźwiającego smaku. Każdy wariant z Gabinetu Osobliwości powstaje na bazie głównej receptury Hendrick’s, ale pozwala odkrywać markę na nowo, nie zapominając o jej charakterze.
Grand Cabaret to największa premiera z całej serii Gabinetu Osobliwości Hendrick’s. Ten aromatyczny gin będzie dostępny w ponad 50 krajach na całym świecie.
W poprzednich latach w Polsce był dostępny limitowany Hendrick’s Flora Adora w ciemnej butelce z pastelową etykietą. Jako inspiracja do jego powstania posłużył bukiet kwiatów, które najbardziej upodobały sobie owady niezbędne dla naszego ekosystemu – pszczoły. Z tego względu FLORA ADORA powstała przede wszystkim na bazie naparu kwiatowego.
'Smak owoców pestkowych, zapach róży i gin były magicznym połączeniem w najbardziej wykwintnych miejscach w Paryżu na przełomie XX wieku' – mówi Ally Martin, Globalny Ambasador Marki Hendrick’s.
Jak pić najnowszy Grand Cabaret? Według Ally’ego Martina, Globalnego Ambasadora Marki Hendrick’s – z tonikiem, który idealnie pasuje do wyrazistego ginu o bogatej głębi smaku i wielu warstwach aromatu. Grand Cabaret jest orzeźwiający i lekki.
Ulubiony przepis na koktajl Ally’ego Martina to Hendrick’s Grand Cabaret Royale. Sprawdzi się, jeśli poszukujecie czegoś spektakularnego. To koktajl, którym można celebrować najważniejsze okazje.
– Połącz Hendrick’s Grand Cabaret, sok żurawinowy, sok z limonki z odrobiną syropu cukrowego. Dla dodatkowego efektu koktajl wykończ szampanem lub winem musującym – radzi Ally Martin.
W Grand Cabaret klasyczny charakter jałowca Hendrick’s Gin wzbogacono naturalną delikatnością słodyczy i wyrazistością owoców pestkowych, które podkreślają świeżość nut ogórka. Kompozycję uzupełniają słodkie aromatyczne zioła.
Zdjęcia: materiały prasowe